România şi-a dublat producţia de cereale în ultimii zece ani şi a ajuns în 2018 la o producţie record

Autor: Mădălina Dediu Panaete 21.06.2019

Preţul mediu de achiziţie pe piaţa internă la grâu a fost în 2018 de 0,71 lei /kg, iar la porumb de 0,63 lei/kg, conform MADR.



Cu o producţie de peste 31 de milioane de tone, România s-a situat anul trecut pe locul trei în ceea ce priveşte cantitatea recoltată de cereale, dupa Franţa şi Germania, arată datele de la Eurostat. Cu toate că producţia României aproape că s-a dublat în ultimul deceniu nu a ajuns din urmă campioana Franţa, care realizează o producţie dublă de cereale.

Cu toate acestea, România s-a situat pe primul loc la cantitatea de porumb recoltată şi la cea de floarea-soarelui, iar pe locul patru la grâu. Astfel, România a avut o producţie de 10 milioane de tone de grâu, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, datorată vremii favorabile. Astfel, România a urcat şi o poziţie în clasamentul UE, de pe locul 5 pe locul 4. În 2017, producţia locală de grâu a fost de 9,87 milioane de tone, potrivit Institului Naţional de Statistică. Producţia de porumb a României în 2018 a fost de 18 milioane de tone, în timp ce cea de floarea-soarelui s-a situat la circa  trei  milioane de tone.