Vinerea neagră: Noile tarife de 300 de miliarde de dolari anunţate de Trump aruncă bursele în haos. Scăderi masive în toate pieţele de capital, inclusiv la Bucureşti

Autori: Ştefan Stan , Mediafax 02.08.2019

Noul pachet de tarife comerciale anunţat de Trump, care s-ar putea ridica la 300 de miliarde de dolari, a indus o panică generală în pieţele bursiere. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 1,88%, în timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt a înregistrat un declin de 2,58%. La Paris, indicele CAC40 a scăzut cu 2,77%, iar pieţele din Italia şi Spania s-au prăbuşit cu 1,95%, respectiv 1,35%. La nivel general, indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 1,97%. 

Situaţia nu este însă limitată la Europa. Piaţa din Asia a înregistrat un declin masive de asemenea, indicele Asia Dow scăzând cu 2,08%. Piaţa din Tokyo s-a prăbuşit cu 2,11%, în timp ce la Hong Kong bursa a scăzut cu 2,35%. Bursa din Shanghai a pierdut 1,41%. 

Indicele Dow Jones din Statele Unite a înregistrat un declin de 1,05% în şedinta de pretranzacţionare, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,90% şi Nasdaq cu 0,79%. Analiştii aşteaptă scăderi şi mai mari. 

La Bucureşti, indicele BVB a scăzut cu 0,58%, în timp ce indicele BET-Fi a înregistrat un declin de 1,20%. 

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat joi că va impune noi taxe vamale pentru importurile de produse fabricate în China la 1 septembrie, ceea ce ar însemna taxe pentru toate efectiv toate mărfurile chinezeşti care ajung în Statele Unite, potrivit CNN.

"Discuţiile comerciale continuă, iar în timpul negocierilor, SUA vor începe, pe 1 septembrie, să impună un mic tarif, suplimentar, de 10% care se va adăuga la taxele de 300 de miliarde de dolari asupra produselor care provin din China în ţara noastră", a scris preşedintele american.

Noile tarife ar putea lovi consumatorii americani mai greu decât în ​​rundele anterioare. Ar impozita bunuri precum iPhone şi alte produse electronice de consum, încălţăminte şi jucării.

Anul trecut, Trump a impus tarife de aproximativ 250 de miliarde de dolari pentru mărfuri fabricate în China, care vizează materiale şi componente industriale.