Fermele româneşti mici de 10-50 de vaci depind de procesatori pentru a supravieţui şi a se dezvolta

Autor: Florentina Niţu 08.08.2019

Supravieţuirea şi dezvoltarea micilor ferme de vaci din România, cu efective de 10-50 de capete de bovine, depinde de colaborarea cu fabricile de lactate, acestea fiind canalul care le asi­gură finanţare şi care pot opri di­mi­nuarea şep­te­lului de vaci din Ro­mânia. Şep­te­lul între 2007 şi 2018 a coborât la 1,9 mi­lioane de capete.

„Fermierii mici vor să se dezvolte, dacă pro­ce­satorii au o abor­dare co­rec­tă faţă de ei, dacă le acordă un preţ bun şi le asigură desfacerea produc­ţiei“, spune Alina Donici, care ală­turi de soţul ei Daniel a construit busi­nes­sul de produse lactate, Artesana, a cărui valoa­re a ajuns la 2,8 mil. euro în 2018. Com­pa­nia produce lactate într-o fabrică din Tecuci.

Antreprenoarea spune că firma pe care o reprezintă colaborează cu 15 furnizori locali de lapte crud, iar fiecare fermier şi-a extins capacitatea de când colaborează cu Artesana, astfel cei care aveau înainte 10 vaci, acum se în­dreap­tă spre 30, iar cei care aveau 25-30, acum au aproximativ 50.

România are în prezent peste 1.750 de ferme de vaci, potrivit infor­maţiilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Sigu­ran­ţă Ali­men­te­lor. Producţia anuală a Ro­mâniei de lapte crud este de 4,2 milioane de tone.