Un grup de producători de legume din Galaţi: „Investim în materia primă, aplicăm tehnologia necesară, realizăm producţia vizată, dar nu avem unde să desfacem legumele“

Autor: Florentina Niţu 16.08.2019

Costică Hâncu, preşedintele Muncostmar Grup, o asociaţie formată din 12 producători de legume din Galaţi care lucrează o suprafaţă de 150 de hectare, spune că au înfiinţat acest grup în 2011 pentru a face contracte cu retailerii să-şi vândă producţia la un preţ mai bun, dar după aproape un deceniu se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa pieţei de desfacere.

„Ne-am asociat pentru a avea oportunitatea de a desface produsele, deoarece aveam o cantitate mai mare pentru care puteam să negociem contracte cu retailerii. Un alt motiv a fost negocierea mai bună pentru aprovizionarea centralizată şi puterea de investiţie în tehnologia corespunzătoare pentru a fi la standardele actuale. De asemenea, programele operaţionale de accesare mai simplă a fondurilor prin cooperative ne-a stimulat“, explică Costică Hâncu, preşedintele Muncostmar Grup, un fermier de 76 de ani, care face agricultură „de când se ştie“. Judeţul Galaţi este un bazin legumicol cu po­ten­ţial ridicat, drept pentru care cei 12 mem­bri ai organizaţiei de producători s-au unit să-şi valorifice producţia de legume de pe cele două suprafeţe de teren pe care le deţin, de 150 de hectare.