Stingeţi becurile, scoateţi aparatele din priză: Preţul energiei electrice pe piaţa spot ajunge la maximul istoric de 750 de lei/MWh

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 18.09.2019

Preţul energiei electrice cu livrarea joi a ajuns la 750 de lei/MWh pentru orele de vârf, acesta fiind cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România, peste preţul de 680 de lei/MWh înregistrat în februarie 2017. 

Preţurile valabile pentru 19 septembrie pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) variază între 200 lei/MWh şi 750 de lei/MWh, această valoare fiind valabilă pentru şase intevale orare ale zilei.

Precedentul cel mai mare preţ de pe piaţa spot a fost înregistrat într-o lună de iarnă şi într-o perioadă de criză.

În ansamblul pieţei, Piaţa pentru Ziua Următoare are o relevanţă scăzută, în condiţiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul preţului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare şi de transport, astfel că influenţa scumpirilor punctuale de pe OPCOM este mai puţin semnificativă.