Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de 5%, reprezintă sub 4% din consumul de bere. „Este o problemă cu managerii de restaurante şi cu ospătarii. Nimeni nu vrea să vândă la pahar pentru că pierde la preţ“
În 2015, berea la halbă a intrat în „grupul select“ de băuturi şi alimente cu TVA de 9%, măsura fiind menită să susţină creşterea consumului. La finalul anului 2018, berea la draft a mai primit o scădere de TVA, ajungând la 5%. În această perioadă, ponderea berii la draft în consum a rămas relativ aceeaşi. De ce nu creşte consumul pe acest segment, care în Cehia reprezintă 95% din vânzările din HoReCa?
Berea la draft servită în HoReCA (baruri, restaurante), categorie care beneficiază de aproape un an de TVA de 5%, nu s-a ridicat de mai bine de un deceniu peste pragul de 4% din consum, deşi are, teoretic, cel mai mic preţ în baruri şi restaurante, iar producătorii de bere au făcut investiţii semnificative în instalaţii şi în promovarea acestei categorii.
În 2018, berea la draft a însemnat 3,41% din consumul care s-a ridicat la 16,6 milioane de hectolitri, adică 85 de litri per capita, arată datele Asociaţiei Berarii României. Comparativ, „regele“ este PET-ul, care deşi a văzut o scădere uşoară ca procente în consum, reprezenta în 2018 încă 47,5% din volume. Ambalajele din sticlă au ajuns la 28,4%, în timp ce doza a trecut pragul de 20%.