Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de 5%, reprezintă sub 4% din consumul de bere
Berea la draft servită în HoReCA (baruri, restaurante, hoteluri), categorie care beneficiază de aproape un an de TVA de 5%, nu s-a ridicat de mai bine de un deceniu peste pragul de 4% din consum, deşi are, teoretic, cel mai mic preţ în baruri şi restaurante, iar producătorii de bere au făcut investiţii semnificative în instalaţii şi în promovarea acestei categorii.
În 2018, berea la draft a însemnat 3,41% din consumul care s-a ridicat la 16,6 milioane de hectolitri, adică 85 de litri per capita. Comparativ, „regele“ este PET-ul, care deşi a văzut o scădere uşoară ca procent în consum, reprezenta în 2018 încă 47,5% din volum.
Virgil Dumitraşcu, beer sommelier, crede că unii proprietari de restaurante sau manageri nu ştiu să vândă anumite produse. „Este o problemă cu ospătarii, dar patronii au şi ei vina lor, fac aceeaşi greşeală ca în cazul servirii vinului la pahar. Nimeni nu serveşte vin la pahar, pentru că pierde la preţ“, a spus el în cadrul conferinţei Industria Berii din România, un eveniment organizat de revista Business Magazin, Ziarul Financiar şi Asociaţia Berarii României. În Cehia, per total în consum draftul reprezintă 34% din volume în ţara cu cel mai mare consum de bere din lume, de 141 de litri per capita. Mai mult, consumul de bere la draft domină categoric volumele vândute în pub-uri, la terase sau în restaurante.