Alegeri în Polonia: Este cel mai important scrutin după 1989. Polonia şi-ar putea transforma complet modelul de ţară

Autor: Mircea Olteanu 13.10.2019

Cetăţenii polonezi sunt chemaţi la urne, duminică, într-un scrutin legislativ care a polarizat societatea din Polonia, în urma căruia opoziţia are şanse să-i înfrângă la limită pe conservatorii conduşi de Jarosław Kaczyński, aflaţi la guvernare din 2015, informează postul France 24.

Opoziţia de la Varşovia a primit un impuls de ultim moment după ce Olga Tokarczuk, care a primit joi Premiul Nobel pentru Literatură, a îndemnat polonezii să aleagă cu înţelepciune "între democraţie şi autoritarism", adăugând că acesta este "cel mai important" scrutin post-comunist.

Aflat la putere încă din 2015, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, a căutat să mobilizeze alegătorii din mediul rural, promovând valorile familiale şi introducând o serie de măsuri de protecţie socială, inclusiv creşterea pensiilor şi salariului minim.

Campania electorală a partidului lui Kaczyński a polarizat societatea poloneză, atacând minorităţile sexuale şi respingând valorile liberale occidentale.