Franţa, în care întreaga Europă îşi punea speranţele de redresare economică, dă cu nasul de ciment

Autor: Catalina Apostoiu 08.02.2020

♦ Declinul din T4 înseamnă că economia franceză a avansat cu 1,2% anul trecut, în scădere faţă de 1,7% în anul anterior.

 



După ce a dat semne de rezistenţă în faţa  tendinţei de declin economic din Europa, inclusiv din Germania, Franţa pare să cedeze în faţa presiunilor interne şi externe.

După ce a dat semne de rezistenţă în faţa  tendinţei de declin economic din Europa, inclusiv din Germania, Franţa pare să cedeze în faţa presiunilor interne şi externe.

Economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, s-a contractat în mod neaşteptat în trimestrul patru, cu 0,1%, pe fondul scăderii exporturilor şi stocurilor. Toţi economiştii Bloomberg anticipaseră o creştere. Avansul cheltuielilor de consum şi al investiţiilor companiilor a încetinit.

Declinul economiei franceze erodează astfel perspectiva mai optimistă ce s-a conturat recent cu privire la Europa. Sondajele sugeraseră că declinul a fost stopat deocamdată şi că creşterea din regiune s-ar putea îmbunătăţi în acest an.

Banca Centrală Europeană a adoptat deja un ton mai optimist, subliniind că riscurile au devenit „mai puţin pronunţate“. Mai multe semne pozitive au venit spre sfârşitul săptămânii trecute, când Comisia Europeană a raportat o creştere semnificativă a optimismului în ianuarie.

Riscurile comerciale au revenit în prim-plan după ce Statele Unite şi-au reînnoit ameninţările de majorare a tarifelor pe importurile de maşini europene, iar Franţa a evitat la mustaţă tarifele americane pe vin şi brânză într-o dispută privitoare la taxa digitală. Noi riscuri apar de asemenea, printre care răspândirea rapidă a coronavirusului.

Pe plan local, companiile franceze resimt în acelaşi timp efectele grevelor prelungite din transporturi organizate ca semn de protest împotriva planurilor preşedintelui Emmanuel Macron de reformare a sectorului pensiilor.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, a declarat că datele slabe reflectă efectele grevelor şi protestelor şi a dat asigurări că „această încetinire nu pune sub semnul întrebării fundamentele creşterii franceze, care sunt solide“, scrie Financial Times.

Declinul din T4 înseamnă că economia franceză a avansat cu 1,2% anul trecut, în scădere faţă de 1,7% în anul anterior.

Veştile sumbre venite din Franţa contrastează cu estimările mai optimiste lansate de Germania. Guvernul german şi-a revizuit recent estimarea de creştere economică pe acest an la 1,1% de la 1%.

Economia zonei euro ca întreg a avansat cu doar 0,1% în trimestrul patru, faţă de 0,3% în trimestrul anterior, declinurile neaşteptate venite din Franţa şi Italia aducând cel mai slab trimestru din aproape 7 ani, potrivit Bloomberg.

Spania a consemnat date semnificativ mai bune, creşterea de 0,5%, peste aşteptări, fiind generată de exporturile solide şi un avans puternic al serviciilor.