Unde este România după 30 de ani de capitalism

Autor: Mircea Nica 19.02.2020

Nivelul scăzut al intermedierii financiare din România nu permite susţinerea unei datorii publice de peste 40% din PIB, chiar dacă raportat la media euro­pea­nă, de circa 70%, aceasta este mică, a spus Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen, în cadrul unei conferinţe a băncii cu tema „30 de ani de capitalism în România“.

„Datoria publică a crescut la 35,5% din PIB, dar deşi este mică la scară europeană, şi datoriile mici pot fi periculoase pentru că nivelul nostru de dezvoltare nu ne permite să susţinem o datorie publică prea mare. Există un studiu al BNR care arată că la nivelul nostru de dezvoltare, o datorie publică de 40-45% din PIB este periculoasă pentru că la acel nivel de datorie publică creşte proba­bi­li­tatea de recesiune foarte rapid, ceea ce înseamnă că tre­buie să stăm o perioadă mai lungă de timp sub acest prag de 40%, iar dacă ne uităm la proiecţiile de deficit bugetar, vedem că datoria publică îşi reia trendul şi ne duce la peste 40% din PIB.“

Economistul-şef al Raiffeisen a explicat în continuare că intermedierea financiară nu este destul de adâncă pe piaţa românească pentru a permite o finanţare a datoriei publice aşa de mare. El a arătat şi că pe piaţa românească ponderea titlurilor de stat în bilanţurile băncilor locale este cea mai mare din Europa. „Băncile locale au 20-21% din bilanţ titluri de stat“.

Activele bancare au o pondere de 50% din PIB, iar cre­di­tele reprezintă doar 26% din PIB. În condiţiile în care ac­ti­vele bancare în România sunt de 50% din PIB, raportate la o medie europeană de 250%, practic reiese că sistemul nostru bancar este de 5 ori mai mic decât media europeană.