România primeşte 500 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru asigurarea accesului la apă curată şi asistenţă medicală

Autor: Alex Ciutacu 17.03.2020

Comisia Europeană alocă României 500 milioane de euro pentru asigurarea accesului la apă curată şi asistenţă medicală.

Fondurile fac parte din politica de coeziune a UE şi au fost aprobate în cadrul unui pachet de investiţii de 1,4 miliarde euro direcţionate către 14 proiecte mari de infrastructură în 7 state membre, printre care şi România. 

Astfel, România primeşte 486,6 milioane euro din fondul de coeziune pentru a asigura accesul la apă potabilă şi pentru tratarea apelor reziduale.

Mai mult, România primeşte 47 de milioane de euro din fondul european de dezvoltare regională, care vor fi disponibili pentru a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale în regiunea de nord-est. 

„În vremuri care pun greu la încercare continentul nostru, este esenţial ca politica de coeziune să îşi menţină rolul de a sprijini economia în beneficiul cetăţenilor”, a transmis Elisa Ferreira, Comisarul european pentru coeziune şi reforme.

Fondurile de 486,6 milioane de euro trebuie să asigure accesul la apă potabilă şi tratarea adecvată a apelor reziduale pentru 400.000 de persone din regiunea de sud-vest a României, precum şi prevenirea contaminării apelor subterane în judeţul Suceava – de care beneficiază 220.000 de locuitori.

UE va investi 47 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale în regiunea de nord-est.

Datorită acestei investiţii, care va fi în beneficiul a 90. 000 de locuitori, pacienţii vor primi un tratament de înaltă calitate, iar numărul deceselor şi al dizabilităţilor pe termen lung va fi redus, transmite Comisia.