Bursa de la Bucureşti revine pe creştere de 1,66% în şedinţa de joi. Sectorul energetic, evoluţie de două ori mai bună faţă de restul indicilor bursieri, de 3,6%: Petrom urcă cu 9% spre finalul sesiunii

Autor: Tibi Oprea 02.04.2020

Bursa de la Bucureşti a revenit pe creştere în şedinţa de tranzacţionare de joi, în contextul în care indicele principal BET şi indicele dividendelor BET-TR a închis sesiunea cu un plus de 1,66%, potrivit datelor BVB.

Spre comparaţie, în şedinţa anterioară, indicii BET ŞI BET-TR au scăzut cu 2,62%.

Însă cea mai bună apreciere a fost înregistrată de indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia acţiunilor din sectorul energetic, dinamică determinate în principal de apreciere acţiunilor OMV Petrom (plus 8,58%), Electrica (plus 4,34%) şi Nuclearelectrica (plus 2,15%), de altfel cele mai mari creşteri din prima ligă bursieră. Indicele companiilor din energie scăzuse în şedinţa precedent cel mai puţin, cu 1,53%.

Investitorii au urcat cotaţia Petrom pe ultima sută de metri a şedinţei, după ce preşedintele American Donald Trump a anunţat că anticipează un acord între Arabia Saudită şu Rusia cu privire la reducerea producţiei până la 10 milioane de barili pe zi, ştire care a determinat creşterea preţurilor petrolului cu până la 50% la începutul şedinţei bursiere din SUA.

La polul opus, acţiunile MedLife au închis şedinţa cu o scădere de 27,8%, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciate cu 1,72%, iar cele ale Digi Communications au scăzut cu 1,4%.

Cea mai mică apreciere din rândul tuturor indicilor a fost înregistrată de indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, în contextul în care FP a avut un minus de 1,39%, iar SIF1 a rămas la acelaşi preţ cu cel din şedinţa precedentă şi SIF2 a scăzut cu 0,4%. SIF3, SIF4 şi SIF5 au crescut cu 2,41%, cu 1,04%, respectiv cu 1,04%.

Rulajul cu acţiuni a fost în sumă de 55,7 milioane lei, în creştere cu 19,5% comparativ cu şedinţa de miercuri, dar cu 4 milioane de lei mai puţin faţă de rulajul mediu zilnic. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Fondul Proprietatea (20,9 mil. lei), Romgaz (9 mil. lei) şi Petrom (6,3 mil. lei).