România se pregăteşte să iasă din izolare, economia dă semne că revine, dar în HoReCa 30-50% din businessuri riscă să dispară. Cum se poate resuscita un sector de 20 mld. lei?
♦ Industria HoReCa este de departe cea mai afectată de actuala pandemie de Covid-19, restaurantele, barurile şi hotelurile închizându-şi uşile pentru clienţi acum mai bine de o lună ♦ Circa 90% dintre cei 140.000 de salariaţi din industrie sunt în şomaj tehnic ♦ Unele hoteluri sunt folosite acum pentru a caza personal medical şi persoane aflate în carantină ♦ În cazul restaurantelor, o parte s-au reprofilat către livrări la domiciliu, însă încasările sunt la doar 10% faţă de cifrele obişnuite. În cazul celorlalţi vânzările sunt zero ♦ În România, anul trecut a fost cel mai bun din istorie pentru piaţa de restaurante, care s-a apropiat de 14 mld. lei după o creştere de aproape 20% faţă de 2018, arată datele oferite de jucători ♦ Piaţa hotelieră are încasări de circa 5 mld. lei, iar cea a barurilor şi cafenelelor sare de 3 mld. lei ♦ Actuala pandemie ar putea înjumătăţi vânzările jucătorilor din HoReCa, ar putea şterge cu buretele 30-50% din numărul de firme şi localuri şi ar putea duce la dispariţia a 30.000-50.000 de locuri de muncă ♦ Ce măsuri sunt necesare pentru a împiedica un astfel de deznodământ?
Piaţa HoReCa aşteaptă „cuminte“ veşti de la autorităţile care trebuie să decidă când îşi vor putea redeschide porţile pentru clienţi hotelurile, restaurantele şi barurile din România. Data de 15 mai a fost anunţată drept începutul sfârşitului stării de urgenţă, însă nu există informaţii privind momentul când lucrurile vor reveni la normal, mai exact când se vor redeschide mallurile, când vor reveni oamenii în clădirile de birouri şi când terasele vor fi din nou pline.
„Eu HoReCa nu mi-o pot imagina postpandemie. Dacă în magazine o să poţi intra cu mască, în restaurante ar fi dificil să mănânci şi să bei cu mască. Probabil că HoReCa va fi ultima resuscitată. Va fi un proces lent şi vor fi schimbări“, spune Octavian Radu, fondatorul Diverta şi acţionar al hotelului Ioana şi al restaurantului Forest din Sinaia. El a intrat în acţionariatul acestora din urmă acum câteva luni şi din cauza pandemiei de Covid-19 le-a închis aproape imediat.
Dacă în această perioadă, companiile HoReCa sunt într-o bulă protectoare oferită de starea de urgenţă, odată ce aceasta se va încheia, întrebarea care se pune este ce se va întâmpla. Cine va mai plăti şomajul tehnic al celor peste 100.000 de oameni care nu vor avea unde să se întoarcă?