ZF Live. Claudiu Cercel, BRD-SocGen: Stabilitatea cursului depinde de scenariul pensiilor. În scenariul negativ al creşterii pensiilor cu 40%, cursul poate depăşi 5 lei/euro

Autor: Mircea Nica 10.10.2020

„Pentru moment dacă remarcăm reacţiile relativ slabe, putem spune că există un optimism privind eventuala reuşită a întoarcerii acestei decizii de creştere a pensiilor cu 40%. Pieţele anticipează că rămâne în vigoare creşterea de 14% aprobată de guvern“, susţine vicepreşedintele BRD.

Cursul este stabil, va ajunge sub 4,9 lei/euro la finalul anului, dar dacă ar rămâne această creştere a pensiilor cu 40% ar duce la o retrogradare a ratingului şi cursul va depăşi 5 lei/euro, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD-SocGen.

„În opinia mea, având în vedere mecanismul nos­tru de curs controlat de către BNR, aşteptările noastre sunt pentru o depreciere mică, vedem că practic este sub 1%, în tandem cu celelalte mone­de din zonă, care au deprecieri în acest context de temeri privind un al doilea val al pandemiei. În actualul context, nu ne-am schimbat aşteptările pentru finalul anului cu privire la cursul leu/euro. Îl aşteptăm sub 4,9 lei/ euro, undeva în intervalul 4,87 lei/ euro - 4,89 lei/euro“, a spus Claudiu Cercel.