Wolf Theiss: Investitorii rămân în general pozitivi cu privire la perspectivele pieţei de M&A în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Valoarea tranzacţiilor a crescut cu 29% în 2020, dar volumul s-a redus cu 22%

Autor: Roxana Rosu 02.02.2021

Investitorii rămân în general pozitivi cu privire la perspectivele pieţei de fuziuni şi tranzacţii din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, în contextul pandemiei de COVID-19, după ce valoarea tranzacţiilor a crescut cu 29% în 2020, la 28,5 miliarde euro, dar volumul a scăzut cu 22%, la 406 acorduri, potrivit unui studiu realizat de Wolf Theiss şi Mergermarket.

Creşterea valorii tranzacţiilor în regiune este contrară tendinţei globale, unde piaţa s-a redus cu 7%.

În schimb, scăderea numărului de tranzacţii arată că Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est a resimţit totuşi impactul economic creat de contextul pandemic.

Peste două treimi (69%) dintre respondenţi consideră regiunea atractivă pentru investiţii, iar dintre aceştia 65% sunt investitori activi în regiune care vor continua planurile de expansiune, fiind mulţumiţi cu rezultatele obţinute în tranzacţiile anterioare.

În acelaşi timp, reprezentanţii fondurilor de private equity s-au declarat mult mai optimişti în privinţa perspectivelor de viitor decât omologii lor din corporaţii. În timp ce 43% dintre cumpărătorii strategici au declarat că au un apetit mai scăzut pentru tranzacţii, în cazul respondenţilor din fondurile de investiţii doar 16% dintre ei au afirmat acelaşi lucru.