Afaceriştii germani sunt optimişti. Institutul Ifo: Moralul mediului de afaceri german s-a îmbunătăţit peste aşteptări în februarie

Ziarul Financiar 22.02.2021

Moralul mediului de afaceri german s-a îmbunătăţit peste aşteptări în februarie, ajungând la cel mai ridicat nivel din octombrie, cu sectorul industrial impulsionând cea mai mare economie din Europa, în ciuda restricţiilor impuse de coronavirus, a anunţat luni institutul ifo, citat de Reuters.

Institutul a declarat că indicele climatului său de afaceri a crescut la 92,4 de la un 90,3 revizuit în ianuarie.

"Economia germană este robustă în ciuda blocajului, în principal din cauza industriei puternice", a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, într-un comunicat.

Luna trecută, guvernul şi-a redus prognoza de creştere a PIB la 3% anul acesta, în scădere puternică faţă de estimarea de 4,4% din toamna anului trecut. Aceasta înseamnă că, probabil, economia nu va atinge nivelul său pre-pandemic înainte de mijlocul anului 2022.

Dar economistul Ifo Klaus Wohlrabe a declarat pentru Reuters că firmele şi-au au revizuit semnificativ planurile de producţie, iar aşteptările de export au crescut, de asemenea.

Institutul de cercetare economică ZEW a declarat săptămâna trecută că moralul investitorilor din Germania a depăşit chiar şi cea mai optimistă prognoză din februarie legată de evoluţia consumului în următoarele luni.