Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere completă a lacului de acumulare Gura Apelor, din Retezat, la 35 de ani de la amenajarea barajului

Autor: Roxana Rosu 17.08.2021

Hidroelectrica a finalizat ieri umplerea completă a lacului de acumulare Gura Apelor, din Muntii Retezat, la 35 de ani de la construcţia barajului, un proiect început în 1976, dar a cărui recepţie finală a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcţia înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniţi din carierele din zonă, precum şi un milion de metri cubi de pământ. Construcţia, înaltă de 160 de metri, este aşezată pe o bază lată de 560 de metri şi se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Lucrările, demarate în anul 1976, s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, însă recepţia finală a  fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltraţii în exces în zona versantului stâng şi a necesităţii finalizării drumului de contur.

Ulterior efectuării unor operaţiuni de injecţie de beton şi consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranţei, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepţia finală. Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare şi cumulează cca 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicităţi favorabile.

”Scriem astăzi o filă importantă în istoria Hidroelectrica, o pagină a încrederii în lucrul temeinic făcut  şi a deciziilor complet asumate.  Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potenţialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să râmână o Cenuşăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialişti şi în efortul echipei Hidroelectrica. În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiţie pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro, şi care a trecut deja de fazele iniţiale ale achiziţiei”, a declarat Bogdan Badea, Preşedintele directoratului Hidoelectrica.

Amenajarea Hidroenergetica Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat.

Proiectul de pe Râul Mare - Retezat regularizează debitele naturale ale râurilor Şes, Râul Mare şi Lăpuşnicul Mare în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.