Cottontex, producător de haine sport cu şase fabrici în România: Tinerii nu vor să mai lucreze în această industrie, o văd ca pe o ruşine

Autor: Miruna Diaconu 24.02.2022

Erol Baeram, director general al Cottontex, o companie din indus­tria textilă care are şase unităţi de pro­ducţie pe plan local, spune că pro­ble­ma forţei de muncă este din ce în ce mai acută, iar tinerii nu se orien­tează deloc către această meserie.

„Oamenii, în special tinerii, nu prea mai vor să activeze în zona de pro­ducţie, sunt atât de multe alter­na­tive pentru ei, văd această acti­vitate ca fiind o ruşine şi preferă să se anga­je­ze pe salarii mai mici decât să lu­creze în fabrici. Toată lumea tinde că­tre studii superioare şi nu vor să mai facă o meserie“, spune Erol Baeram.

Numărul angajaţilor din indus­tria textilă a scăzut de la an la an, astfel că în 2009 existau circa 250.000 de salariaţi în acest sector economic, însă numărul acestora s-a redus la 140.000 în 2020, conform datelor de la Registrul Comerţului. Totodată, salariul mediu net a fost în decembrie 2021 de 2.754 lei, con­form datelor de la Institutul Naţio­nal de Statistică. De altfel, salariul din industria textilă este printre cele mai mici din economie.