Allianz Trade: Numărul insolvenţelor ar putea depăşi din nou pragul de 6000 în acest an, în România , revenind la nivelul pre-pandemic, care nu a fost influenţat de măsurile masive de suport ale statului în economie

Autor: Roxana Rosu 14.11.2022

Indicele global de insolvenţă, care acoperă 44 de ţări care reprezintă 87% din PIB-ul global, a înregistrat în perioada aprilie- iunie 2022 prima creştere trimestrială după 2020, de 8%, fiind foarte aproape de momentul în care va înregistra o accelerare de două cifre, imediat după trimestrul III, arată o analiză a Allianz Trade.

Analiştii se aşteaptă ca indicele global de insolvenţă să crească la cel puţin +10% în trimestrul III, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un factor principal, care a menţinut ridicate presiunile asupra preţurilor la materiile prime, a fost şi efectul de propagare al războiului din Ucraina, în principal prin creşterea preţurilor mărfurilor şi diferitele episoade de blocaj din China.

În România, numărul insolvenţelor a crescut în România cu 10.7% în primele 9 luni ale anului 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, în linie cu aşteptările la nivel global pentru anul curent. Deşi este o creştere de două cifre care vine pe fondul înrăutăţirii fundamentelor macroeconomice afectate de inflaţie şi acutizate de impactul războiului din Ucraina, o abordare optimistă ar semnala o uşoară încetinire faţă de luna precedentă, când avansul pe primele 8 luni a fost de 11.3%.

”Dacă experienţa ultimului trimestru al anului trecut este relevantă – când inflaţia începuse să se facă simţită în economie - o accelerare de 1-2 puncte procentuale ar duce ritmul insolvenţelor în zona unei creşteri de +12-14%, ce corespunde unui număr sensibil peste 6.000 de insolvenţe. Numărul este important întrucât ar marca revenirea sau depăşirea nivelului din 2019 de 6.500 de insolvenţe, anul pre-pandemic care nu a fost influenţat de măsurile masive de suport ale statului în economie.”, punctează Mihai Chipirliu, CFA Risk Director, Allianz Trade.