Se adună norii de furtună: Economia germană s-a contractat peste prognozele analiştilor

Autor: Dorin Oancea 30.01.2023

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea, comparativ cu perioada precedentă de trei luni, au arătat luni cifrele oficiale. Performanţa înregistrată de cea mai mare economie europeană a fost mai rea decât se estima.

Produsul intern brut s-a contractat pentru prima dată din primul trimestru al anului 2021, în mare parte din cauza unei scăderi a cheltuielilor de consum, care au susţinut economia în primele nouă luni ale anului 2022, a declarat Oficiul Federal de Statistică. Scăderea a urmat unei creşteri a PIB-ului de 0,5% în al treilea trimestru şi de 0,1% în al doilea trimestru.

Biroul de statistică a declarat la jumătatea lunii ianuarie, înainte de a avea datele economice complete din decembrie, că economia pare să fi stagnat în trimestrul al patrulea. Anunţul de luni l-a determinat să revizuiască cifra de creştere pe întregul an trecut la 1,8%, de la 1,9% cât a raportat iniţial.

Rata anuală a inflaţiei din Germania a scăzut de la un vârf de 10,4% în octombrie la 8,6% în decembrie, dar preţurile galopante rămân o mare problemă.

O potenţială criză de energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina şi a încetării livrărilor de gaze către Germania a reprezentat, de asemenea, o preocupare anul trecut. Dar autoritatea de reglementare a reţelei germane a declarat la începutul acestei luni că o penurie de gaze este "din ce în ce mai puţin probabilă" în această iarnă.