Philip Morris, investiţie de 1 miliard de euro în România; impact economic anual de 927 mil de euro; taxe anuale plătite la stat de 2,6 mld. de lei

Autor: Robert Manea 09.03.2023

Philip Morris International, una dintre cele mai mari companii din industria tutunului şi în cercetarea şi dezvoltarea produselor fără fum la nivel global, a investit peste 1 miliard de dolari în România.

Compania a avut un impact economic anual de peste 927 milioane de euro, adică 0,38% din PIB-ul României.

Taxele şi impozitele plătite anual s-au ridicat la o valoare de 2,6 miliarde de lei, adică 1,15% din bugetul de stat.

„Ne transformăm din temelii dintr-o companie lider global în industria tutunului într-o companie care dezvoltă produse fără fum, fundamentate ştiinţific, cum este IQOS. În această  transformare, România joacă un rol esenţial, iar acest lucru se reflectă în investiţia de peste 1 miliard de dolari la nivel local, din care 600 de milioane de dolari au transformat fabrica PMI din Otopeni într-una dintre cele mai moderne unităţi de producţie din lume.” – Mircea Scăunaşu, director general, Philip Morris România.

În 1993, Philip Morris a înfiinţat filiala locală, iar în 1997 a demarat construcţia fabricii din Otopeni, etapă ce a fost finalizată în anul 2000.

Din 2017 aceasta a fost transformată într-o fabrică de ultimă generaţie pentru produsele din tutun încălzit, în urma unei investiţii de 600 milioane de dolari.