WSJ:Emisarul chinez cere Europei să fie autonomă, vrea armistiţiu în Ucraina în actuala configuraţie

Autor: Mihai Draghici 27.05.2023

Emisarul chinez, Li Hui, i-a îndemnat pe liderii europeni să îşi afirme autonomia şi a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, prin menţinerea prezenţei ruse asupra zonelor ocupate, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Diplomatul Li Hui, a efectuat un turneu în Europa, deplasându-se în Polonia, Germania, Franţa, la instituţiile Uniunii Europene, în Ucraina şi Rusia.

Conform unor surse occidentale, mesajul emisarului chinez a fost că aliaţii SUA din Europa ar trebui să îşi recapete autonomia. În plus, Li Hui a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, lăsând Rusia în zonele din sud-estul ţării pe care le ocupă.

Ministerul de Externe de la Beijing nu a făcut niciun comentariu pe tema acestor informaţii.

Însă diplomaţi europeni susţin că au respins propunerile. "Noi i-am explicat că îngheţarea conflictului nu este în interesul comunităţii internaţionale dacă nu sunt retrase trupele ruse şi că este imposibil ca Europa să fie separată de America", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului. Un alt diplomat european crede că Beijingul "probabil testează unitatea Occidentului".

Uniunea Europeană a cerut, joi, Chinei să insiste ca Rusia să îşi retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei. Anterior, Administraţia de la Kiev i-a transmis emisarului chinez Li Hui că orice soluţie pentru oprirea conflictului militar trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a salutat vineri, cu ocazia întâlnirii cu emisarul chinez, poziţia Chinei. "Beijingul manifestă disponibilitatea de a juca un rol pozitiv în soluţionarea crizei", a afirmat Lavrov, conform site-ului Tagesschau.de. Lavrov a acuzat Ucraina şi Occidentul că generează "obstacole grave" în calea negocierilor de pace.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.