Cine este omul care a renunţat la unul dintre cele mai dorite locuri de muncă din lume şi a decis sa facă ceva total surprinzător. Ce a ajuns acesta să facă acum

Ziarul Financiar 27.01.2024

Cu un job de inginer la Google şi parte din echipa care a lansat operaţiunile gigantului american pe piaţa din China, Colin Huang părea că a reuşit să îşi construiască cariera la care alţii nici nu visează. Pentru el însă nu a fost suficient, aşa că a decis să renunţe la statutul de angajat şi să se avânte în lumea antreprenoriatului. O mişcare riscantă, dar care i-a adus o avere de zeci de miliarde, transformându-l în unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara natală.

Colin Huang s-a născut în 1980, în împrejurimile oraşului chinez Hangzhou, într-o familie de clasă mijlocie. În timp ce studia informatica la o facultate locală, a fost selectat de fundaţia americană Melton pentru o bursă, cu ajutorul căreia a urmat masterul în Statele Unite, la Universitatea din Wisconsin, specializându-se tot în informatică. După un internship la Google şi Microsoft, în 2004 s-a angajat ca inginer la Google, iar la doi ani distanţă s-a întors în China pentru a extinde serviciile gigantului în ţara natală.

După acest pas a mai rămas în echipa jucătorului american pentru încă un an, iar apoi a demisionat pentru a porni propriul business, intrând în antreprenoriat cu platforma de e-commerce Oku, pe care a vândut-o, în doar trei ani, pentru 2,2 milioane de dolari. În 2015 a lansat o nouă companie, retailerul online Pinduoduo, cu ajutorul căreia, în urma listării la bursa NASDAQ, când participaţia sa de 47% a fost evaluată la 14 miliarde de dolari, a devenit a 13-a cea mai bogată persoană din China. Compania a devenit, de asemenea, un jucător puternic pe piaţa chineză, ajungând la un moment dat să aibă o capitalizare de 135 de miliarde de dolari, mai mare decât a altor giganţi, precum Sony, potrivit Business Insider. În 2021 fondatorul s-a retras din funcţia de CEO, păstrându-şi însă statutul de unul dintre cei mai importanţi acţionari.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro