Banca centrala poloneza a majorat dobanda la 4,25%

Autor: Adriana Iacob 27.04.2007
Banca centrala a Poloniei a majorat cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, dobanda de politica monetara, prima scumpire a creditului efectuata de institutie in aproape trei ani, in contextul cresterii economice rapide. Cursul monedei nationale, zlotul, a ramas stabil dupa anuntul bancii nationale.
"Nu ne confruntam cu o serie rapida de majorari ale dobanzilor, ci mai degraba cu o ajustare lenta si posibile cresteri preventive. Cred ca o noua majorare este posibila, probabil in luna iulie", apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank Varsovia, Jacek Wisniewski.
Inflatia din Polonia a atins, in luna martie, nivelul maxim agreat de banca centrala, de 2,5%, in termeni anuali, iar salariile au crescut peste estimari.
Avansul preturilor va incetini la mai putin de 2% in lunile urmatoare, in contextul in care accelerarea cresterii inflatiei inregistrata in martie este rezultatul majorarii preturilor combustibililor si alimentelor, estimeaza adjunctul ministrului finantelor, Katarzyna Zajdel-Kurowska.
Polonia este singura economie mare din UE care nu a majorat dobanda de referinta in 2006, intrucat inflatia a ramas la un nivel scazut, in pofida unei cresteri economice de peste 6%, sustinuta de majorarea investitiilor, de finantarea primita din partea UE si de avansul semnificativ al exporturilor.