Ritmul de crestere in constructii, de 45 de ori peste media UE

Autor: Catalin Lupoaie 18.07.2008
Romania a inregistrat in mai cea mai mare crestere a sectorului constructiilor dintre statele Uniunii Europene, de 31,5%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, de 45 de ori peste media de 0,7% calculata la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor Eurostat.
Cresterile din Romania si din tarile Europei Centrale si de Est au acoperit astfel declinul pietelor din Spania (-10,8%) sau Portugalia (-6,8%).
Daca Spania a fost principalul motor de crestere a pietei constructiilor in cadrul UE in ultimii ani, declinul pietei imobiliare spaniole a transformat Romania, Bulgaria si Polonia in principalele tinte ale investitiilor imobiliare si ale fondurilor provenite de la UE pentru infrastructura.
Cu toate acestea, jucatorii din domeniu se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere, estimand ca piata constructiilor va inregistra anul acesta un avans de circa 30%, sub nivelul de 35% preconizat la inceputul anului.
"Este posibil ca piata constructiilor sa se contracteze si sa creasca cu 30%, sub nivelul de 35% indicat la inceputul anului. Chiar daca investitiile imobiliare se vor reduce, vor creste investitiile in infrastructura si cele in care se vor investi fonduri structurale", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii.
In ceea ce priveste avansul sectorului constructiilor comparativ cu luna aprilie, Romania se situeaza pe pozitia a doua intre statele membre, alaturi de Spania, cu o crestere de 2,9%. Cel mai important avans lunar a fost consemnat in Marea Britanie (3,4%).
Media calculata pentru toate cele 27 de state ale UE a relevat o crestere de 0,2% fata de luna aprilie. Raportul Eurostat precizeaza ca nu au fost disponibile date privind sectorului constructiilor din 12 state membre.