Farmache: Bursa nu este un templu al speculatiilor

Autor: Roxana Pricop 29.07.2008
Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a calificat drept exagerate afirmatiile facute de Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, care declara ca Bursa este cvasimuribunda si ca speculatorii locali nu pot sustine evolutia pietei.
"Calific drept exagerata afirmatia sefului BRD ca Bursa de la Bucuresti este muribunda. Avem de-a face cu o bursa emergenta, cu volatilitate ridicata si cu lichiditate redusa si care este mult mai vulnerabila la socurile provenite din partea turbulentelor de pe pietele financiare internationale", a declarat pentru ZF Stere Farmache.
Intr-un interviu acordat ZF, presedintele BRD, a doua mare banca din piata dupa active, afirma ca BVB a trait doar din iluzii, bazandu-se pe o clientela locala formata mai ales din speculatori care nu urmareau decat castiguri obtinute foarte repede, care asteptau ca piata sa creasca in fiecare zi - ceea ce nu merge la nesfarsit, si nu din investitori profesionisti.
"Bursa de la Bucuresti nu este un templu al speculatiilor, intr-adevar are si o componenta speculatorie, aceasta joaca insa un rol asemanator vitaminei pentru organism", a continuat Farmache.
Seful BRD argumenta declinul dramatic al Bursei prin absenta marilor investitori institutionali straini si prin incapacitatea "speculatorilor locali de a sustine piata". Gelin reprosa de asemenea Bursei lipsa de instrumente, costurile ridicate de listare si birocratia. "Nu exista titluri putine pe Bursa. Aceeasi Bursa care a scazut acum era calificata de Financial Times drept cea mai performanta din regiune in urma cu cativa ani", a conchis Farmache.