Gordon Brown: Europa de Est trebuie ajutata de urgenta

Autor: Ciprian Botea 24.03.2009
Europa de Est se confrunta cu „probleme uriase" ca urmare a crizei financiare mondiale si are nevoie urgenta de sprijin din partea Uniunii Europene, a declarat premierul britanic Gordon Brown, citat de presa internationala.
Au fost „probleme enorme in unele tari din Europa Centrala si de Est", ca urmare a gradului ridicat de dependenta fata de capitalul provenit din investitiile straine, a precizat Brown intr-un discurs in fata parlamentarilor britanici.
Potrivit oficialului de la Londra, aceste dificultati aduc in atentie nevoia „unui efort de a ajuta tarile est-europene, care nu dispun de resursele necesare pentru a-si reconstrui sistemul bancar".
Oficialii UE au stabilit la sfarsitul saptamanii trecute sa dubleze la 50 mld. euro fondurile programului destinat sprijinirii tarilor din afara zonei euro care se confrunta cu probleme ale balantei de plati si sa suplimenteze sumele puse la dispozitia Fondului Monetar International cu 75 mld. dolari (57,5 mld. euro).
Mesajul sefului executivului de la Londra face parte dintr-o serie de comentarii facute de liderii politici britanici in ultima perioada, prin intermediul carora se atragea atentia asupra problemelor din estul continentului european.
Majorarea de catre oficialii de la Bruxelles a fondurilor alocate tarilor emergente din cadrul blocului comunitar a survenit dupa ce ministrul britanic de finante Alistair Darling a solicitat in mai multe randuri o suplimentare a ajutorului acordat zonelor periferice ale Uniunii Europene.
De asemenea, oficialul britanic a cerut bancilor centrale sa sprijine mai mult nevoile de finantare ale acestei regiuni. „Prioritatea noastra trebuie sa fie sprijinirea tarilor celor mai vulnerabile in fata socului generat de criza financiara globala, incepand cu cele aflate foarte aproape de noi, in Europa", a declarat la inceputul acestei luni ministrul de finante de la Londra. Gordon Brown si Alistar Darling incearca sa stabileasca un cadru al agendei summitului G20 care este programat sa se desfasoare la inceputul lunii aprilie la Londra. In ultima perioada, Brown a facut un apel ca toate tarile sa adopte masuri de stimulare fiscala care sa impulsioneze cresterea economica la nivel global.