Bucuresti: Centrul istoric, blocat de lipsa de plati

Ziarul Financiar 25.03.2009
Compania spaniola de constructii Sedesa, care se ocupa de reabilitarea infrastructurii din centrul istoric, va relua lucrarile de constructie in momentul in care Primaria Capitalei va achita datoriile de 2,1 milioane de euro aferente lucrarilor executate in perioada aprilie-octombrie 2008. De la inceputul anului, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a anuntat in mai multe randuri ca intentioneaza sa rezilieze contractul cu Sedesa din cauza intarzierii lucrarilor.
"Nu am primit nicio hartie oficiala de la Primaria Capitalei prin care sa fim anuntati de o eventuala reziliere a contractului. Noi vom relua lucrarile in momentul in care vom primi restantele de plati pe anul trecut. Lucrarile sunt in intarziere din cauza numeroaselor lucrari arheologice derulate pe strazile la care
s-a lucrat", afirma Serban Georgescu, arhitectul de la Sedesa responsabil cu acest proiect. De altfel, valoarea lucrarilor arheologice s-a ridicat la circa 1,5 milioane de euro, in plus fata de suma de 200.000 de euro stipulata in contract.
Potrivit unui raport al Sedesa, compania a executat lucrari de 10,5 milioane de euro, inclusiv penalitati, iar primaria a achitat doar 8,4 milioane de euro. Contractul cu Sedesa a fost semnat de Primaria Capitalei in septembrie 2006 la o valoare de 26,9 mil. euro, inclusiv TVA, iar ulterior Consiliul General al Municipiului Bucuresti a suplimentat valoarea lucrarilor cu 8,7 mil. euro. Lucrarile de constructie au inceput efectiv in aprilie 2007, dupa ce au fost primite avizele de constructie si au fost sistate in noiembrie 2008, din lipsa fondurilor de la PMB.
"Ca urmare a nenumaratelor discutii cu echipa PMB care gestioneaza proiectul, avand in vedere ca nu s-au solutionat platile restante, Sedesa conform clauzelor din contract a solicitat Comisiei de Adjudecare a Disputelor ca prim pas inainte de solutionarea cazului in instanta", se arata in raport. Pana in prezent au fost finalizate strazile Smardan, Franceza, Lipscani partea de vest, Gabroveni, Zarafi, Pasajul Francez si strazile din jurul bisericii Sf. Dumitru, dintr-un total de 14 strazi.