Rombat, afaceri in scadere cu 18%

Autor: Laurentiu Cotu 15.04.2009
Compania Rombat din Bistrita, singurul producator autohton de baterii auto, a realizat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de circa 12,5 mil. euro, in scadere cu peste 18% fata de perioada similara de anul trecut.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 54 mil. euro, cu 11% peste rezultatul anului anterior, si estimeaza pentru acest an un nivel similar cu cel inregistrat in 2008. Profitul net al companiei a fost in 2008 de 5,6 milioane de euro.
„Mizam in acest an pe o crestere de 12% in ceea ce priveste vanzarile ca numar de unitati, insa cifra de afaceri a companiei este posibil sa ramana la acelasi nivel cu cea realizata anul trecut. Dorim ca in acest an sa dezvoltam activitatile la export, astfel ca 60% din vanzarile pe 2009 sa fie realizate din export", a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat. Compania are o cota de 45%-50% din piata romaneasca a pieselor de schimb, piata estimata in 2008 la aproximativ un milion de baterii.
 
Intra pe productia de energie electrica
Producatorul local de baterii auto a anuntat ca intentioneaza sa intre in acest an in domeniul productiei de energie electrica, urmand sa construiasca in regim propriu mai multe microhidrocentrale. Bugetul de investitii pentru acest an va fi directionat spre constructia microhidrocentralelor, cresterea capacitatilor de productie a acumulatorilor, si in marirea capacitatilor de colectare a deseurilor la fabrica din Copsa Mica.
Odata cu extinderea domeniului de activitate, Rombat urmareste in acest an si extinderea retelei de distributie a propriilor branduri prin parteneriate, urmatoarele trei centre vor fi deschise in Bucuresti, Braila si Piatra-Neamt. Anul trecut Rombat a inaugurat centre comerciale in Deva, Brasov, Ramnicu Valcea, Craiova si Iasi, investitie totala de 2 mil. euro. Reteaua de service national a companiei este dezvoltata prin intermediul parteneriatelor comerciale, insumand peste 100 de reprezentante, iar in cadrul acestora, pentru activitatea de service baterii, lucreaza 150 de persoane.
Anul trecut Rombat a produs mai mult de 1,5 milioane de baterii, in crestere de la 1,27 milioane de unitati produse in anul precedent. Varful de productie al companiei a fost inregistrat in luna noiembrie a anului 2008, cand au fost asamblate 196.032 de baterii.
„Chiar daca piata de automobile trece printr-o criza, nu vom reduce productia, nici nu vom disponibiliza personal. Incercam sa compensam reducerea cererii pe segmentul de echipare originala prin livrari pe piata externa", a spus Ioan Repede.