Micii investitori vin din nou cu sacul de bani la Bursa

Autor: Rares Jitianu 12.05.2009
Cresterile de peste 100% oferite de Bursa de la Bucuresti in ultimele doua luni au atras un interes tot mai mare din partea micilor investitori locali, care au realizat achizitii de aproape 80 mil. euro in aprilie, duble fata de martie si de cinci ori mai mari decat in februarie.
Pentru prima data in ultimii patru ani, achizitiile realizate de investitorii locali persoane fizice au reprezentat peste 62% din totalul transferurilor de pe Bursa, insa si vanzarile au avut o valoare apropiata. Numarul conturilor de cumparare ale investitorilor locali a crescut de la 4.500 in februarie la aproape 7.200. "Romanii au fost cei care au dominat piata in ultimul timp, cu un echilibru intre vanzari si cumparari. De cate ori piata de capital inregistreaza avansuri mari, creste si dinamica investitorilor la Bursa", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction. In perioada martie - aprilie, Broker Cluj (simbol bursier BRK), Biofarm (BIO), au crescut cu 224%, respectiv cu 186%, iar SIF-urile au adus castiguri cuprinse intre 64% si 184%.
Marius Alin Anghel, unul dintre investitorii care si-au inceput activitatea pe Bursa in ultimele doua luni, spune ca a intrat in piata dupa ce scaderile au inceput sa se opreasca si actiunile au intrat pe un trend ascendent. Anghel a intrat in piata la finele lunii martie, cu o investitie initiala de 9.000 lei. In prezent, portofoliul sau valoreaza circa 15.000 lei, investitia aducandu-i un profit de 6.000 de lei si un randament de 67%. Ieri, Bursa a scazut cu 3,4% pe BET si 5,3% pe BET-FI.