Norvegienii au luat un credit de 1,6 mil. euro pentru 25 de locuinte

Autor: Cristi Moga 26.05.2009
Compania norvegiana Romania Invest, care a precontractat 800 de apartamente in mai multe ansambluri rezidentiale din Bucuresti, cu scopul de a le revinde ulterior, a obtinut un credit de 1,6 mil. euro de la Bank of Cyprus, pentru a achita cele 25 de locuinte rezervate in proiectul My Dream Residence din nordul Capitalei.
Alaturi de o serie de locuinte in cadrul ansamblului Residenz din Chitila si cateva zeci de apartamente din proiectul Ten Blocks din Militari, acestea sunt primele apartamente din portofoliul norvegienilor care sunt finalizate.
Romania Invest detine in proiectul My Dream in special apartamente cu doua si trei camere, care au fost cumparate la un pret de circa 1.300-1.500 de euro/metrul patrat, potrivit datelor facute publice de catre dezvoltator la momentul tranzactiei parafate in vara anului trecut. Intregul proiect, dezvoltat de compania cu actionariat turc Plus Development, cuprinde 180 de apartamente.
Romania Invest, companie cu circa 500 de actionari norvegieni, a platit pana in prezent peste 30 mil. euro pentru achizitia celor 800 de apartamente din portofoliu, al caror cost total, care va fi achitat la momentul finalizarii locuintelor, este de 80 mil. euro. Firma mai detine apartamente in proiectele Blue Tower si Planorama din Colentina, Armonia din Titan si Vitan Platinum Towers.
Compania norvegiana a inceput achizitiile de apartamente pe piata locala in 2007, iar ultimele achizitii le-a realizat in urma cu un an, cand a inceput declinul pietei de profil si scaderea preturilor. Romania Invest nu este singura companie care a incercat sa speculeze trendul ascendent al preturilor din piata imobiliara a ultimilor ani, mai multi investitori canadieni, britanici sau spanioli avand portofolii de sute de apartamente pentru revanzare sau inchiriere.