Seful BRD spune ca BNR ar trebui sa accelereze reducerea dobanzii ca sa ajute economia

Autor: Marius Radu - Mediafax 10.06.2009
Economia ar putea fi ajutata prin stimularea cererii de credite, care depinde insa de scaderea dobanzilor nominale sub 10%, a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin, aratand ca BNR ar trebui sa accelereze reducerea ratei dobanzii.
„Daca vrei sa oferi credite pentru a ajuta economia, atunci dobanzile nominale ar trebui sa fie sub 10%. Cu o dobanda de sub 10% s-ar putea vedea un efect asupra cererii de credite", a spus Gelin.
El a aratat ca Banca Nationala deja a inceput sa reduca rata dobanzii de politica monetara, insa a mentionat ca acest lucru trebuie facut in mod progresiv.
„Banca Nationala ar trebui sa accelereze reducerea dobanzii de politica monetara", a spus presedintele BRD argumentand ca moneda nationala este stabila in acest moment, iar ultimele date referitoare la inflatie sunt favorabile.
El a admis ca, desi dobanzile sunt mari, in special la lei, problema creditarii nu consta in oferta, ci in cererea de bani, foarte multa lume preferand sa economiseasca.
„Dobanzile in lei au fost intotdeauna mari, din cauza constrangerilor de politica monetara, ceea ce reprezinta o mare problema pentru noi, deoarece preferam sa acordam credite in lei."
De la inceputul anului, BNR a redus de doua ori rata dobanzii de politica monetara, de la 10,25% in decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicata de la 7 mai.
Pe de alta parte, Gelin afirma ca valoarea creditelor reinnoite si restructurate de BRD-Groupe Societe Generale se ridica la „mai multe" sute de milioane de euro, aceste operatiuni reprezentand, in prezent, principala activitate a bancii.
BRD este a doua banca din sistem, dupa BCR, in functie de valoarea activelor.
„Reinnoim si restructuram credite. Aceasta este principala activitate a bancii in prezent, iar valoarea se ridica la cateva sute de milioane de euro."
In ceea ce priveste creditarea, oficialul BRD a punctat ca desi trendul este in usoara crestere in ultimele luni, raportul intre imprumuturile noi acordate in prima parte a anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008, este de unu la trei.
„Ultima saptamana din mai a fost buna pentru credite. Cererea s-a imbunatatit. Vom vedea cum vor evolua lucrurile in iunie."
Referitor la creditele neperformante, Gelin a spus ca BRD si-a bugetat riscurile pentru acest an, care sunt in linie cu asteptarile institutiei. Soldul creditelor acordate clientilor se plasa la finele primelor trei luni la 33 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde de euro), cu 19,5% mai mare fata de martie anul trecut, dar in usoara scadere comparativ cu luna decembrie 2008.
Din totalul finantarilor, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentau 16 miliarde lei, in crestere anuala de 17%, in timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice s-au ridicat la 17 miliarde lei, cu un avans de 22%.