Statul California este aproape de un colaps financiar

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 11.06.2009
Statul american California risca un colaps financiar in 50 de zile din cauza reducerii dramatice a veniturilor bugetare in luna mai si daca guvernatorul Arnold Schwarzenegger, fost culturist si actor, nu va reusi sa acopere rapid un deficit bugetar in valoare de 24,3 miliarde de dolari, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Subliniind severitatea crizei de lichiditati a statului, supraveghetorul contabil al autoritatii locale John Chiang, care a mai avertizat in trecut ca guvernul statului risca sa ramana fara lichiditati in lipsa unui acord cu privire la buget, a declarat ca in luna mai veniturile bugetare au scazut cu 1,14 miliarde de dolari, sau 17,7 procente, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In plus, veniturile bugetare ale statului cu cea mai numeroasa populatie din Statele Unite s-au situat cu 827 de milioane de dolari sub estimarile incluse in planul de buget al guvernatorului Schwarzenegger, a declarat supraveghetorul contabil.
 
Sunt la un pas de dezastru
Chiang a avertizat ca administratia statului California se indreapta cu viteza catre un dezastru financiar daca oficialii nu vor actiona urgent in sensul echilibrarii bugetului. „In lipsa unor solutii imediate din partea guvernatorului si legislatorilor, mai avem mai putin de 50 de zile pana la colaps", a declarat Chiang.
California asista la o scadere dramatica a veniturilor ca urmare a recesiunii, cresterii ratei somajului si declinului prelungit al sectorului rezidential.
Veniturile obtinute de stat din impozitul pe venitul personal au inregistrat o scadere de 39,3% in luna mai comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce veniturile din taxele impuse companiilor s-au diminuat cu 52,1%, iar veniturile din taxele pe vanzari au scazut cu 7,6%, conform unui raport emis de biroul supraveghetorului contabil al autoritatii locale.
„Un buget cu adevarat echilibrat reprezinta singura cale responsabila de iesire din cea mai severa criza de lichiditati de la Marea Recesiune din anii '30 incoace", a declarat Chiang, care este democrat.
 
Arnold nu mai face fata
Guvernatorul Arnold Schwarzenegger, republican, a propus acoperirea deficitului bugetar al statului prin reduceri dramatice de cheltuieli, prin contractarea de imprumuturi de la administratiile locale si prin renuntarea la unele programe de stat, inclusiv programul social. Democratii in schimb concep un plan bugetar rival care include reduceri de cheltuieli si mentine programele pe care Schwarzenegger ar dori sa le elimine. Acestia ar utiliza in schimb rezervele estimate in bugetul sau pentru a diminua deficitul bugetar.
Presedintele Senatului statului California, Darrell Steinberg, a declarat la inceputul acestei saptamani ca doreste un acord cu privire la buget pana la sfarsitul acestei luni.
Noul an fiscal al statului California incepe pe data de 1 iulie. Cu cat statul va avea un buget mai curand, cu atat acesta va fi in masura sa atraga lichiditati pe termen scurt (RAN) pentru a-si finanta operatiunile prin vanzarea de titluri pe termen scurt pe piata obligatiunilor municipale.
Daca va fi supusa unor presiuni, California ar putea vinde asa-numite „revenues anticipation warrants" (RAW), idee lansata de guvernator in momentul in care a facut public planul sau legat de buget luna trecuta. El a renuntat insa la aceasta idee in urma opozitiei manifestate de legislatori.