Sefii BNR au vandut case si actiuni si au trecut pe cash si bijuterii de anul trecut

Autor: Liviu Chiru 07.07.2009

 Cei patru membri executivi ai Consiliului de Administratie al Bancii Nationale si-au sporit depozitele si conturile la bancile locale cu circa 340.000 de euro in cursul anului trecut, in conditiile in care si-au vandut imobile sau pachete de actiuni pe care le detineau.

Totodata, cheltuielile pentru achizitia de bijuterii si obiecte de arta au cumulat aproape 15.000 de euro, fiecare detinand astfel de bunuri in valoare de zeci de mii de euro.

In continuare, transparenta se limiteaza doar la plasamentele realizate si la vanarile sau achizitiile de bunuri, in timp ce salariile incasate de conducatorii BNR sunt tinute la secret. Fiecare declaratie de avere face trimitere la Fisa fiscala, document care are caracter privat.

Guvernatorul Mugur Isarescu a vandut anul trecut cota parte (o treime) pe care o mostenise la o casa din Dragasani (Valcea) pentru 36.600 de lei, la jumatate fata de valoare de impozitare aferenta declarata in 2008.

Guvernatorul si-a majorat depozitele in lei cu 136.000 de lei, ajungand astfel la 350.000 de lei (echivalentul a 83.000 de euro la cursul actual). Isarescu are plasamentele distribuite echilibrat, depozitele in euro totalizand 70.579 de euro, la care se mai adauga plasamente in dolari de 14.500 de dolari. Guvernatorul a mai acordat o finantare de 100.000 de euro firmei MaR, la care detine pachetul integral de actiuni.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a vandut in luna martie pachetul de 13.207 actiuni ale Erste Bank pe care il obtinuse in urma conversiei titlurilor BCR pe care le detinea. Georgescu a cumparat actiuni ale BCR in conditiile in care a fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al bancii inainte de privatizarea acesteia.

Potrivit datelor din declaratia de avere, Georgescu a incasat putin peste 184.000 de euro, corespunzator unui pret de aproape 14 euro pe actiune.

In luna martie pietele financiare internationale au fost in fierbere, iar bancile cu expunere mare in zona Europei Centrale si de Est - cum este cazul Erste- erau puternic penalizate de investitori. Actiunile Erste Bank au atins in martie un minim istoric de 7 euro pe titlu, dupa ce in 2007 atinsesera un maxim de peste 61 de euro pe titlu. Acum titlurile Erste au recuperat o parte din terenul pierdut, fiind tranzactionate la 18 euro/titlu la Bursa de la Viena.

Georgescu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii.

Prim-viceguvernatorul a plasat banii obtinuti pe actiunile Erste intr-un cont de economii la o banca locala. El mai are economii in lei de 1,5 milioane de lei (circa 357.000 de euro).

Viceguvernatorul Cristian Popa este singurul dintre sefii BNR care si-a diminuat anul trecut sumele economisite, cu circa 12.000 de euro. El mai are depozite in lei de 168.000 de lei (circa 40.000 de euro). Plasamentele in valuta sunt ceva mai mici - 13.000 in depozite in euro si 11.800 de dolari. Popa a cheltuit anul trecut 2.400 de euro pentru un ceas din otel, colectia sa de ceasuri ajungand astfel la o valoare de 32.600 de euro. La acestea se adauga butoni si bijuterii din aur si argint in valoare de 35.150 de euro. Popa are un singur apartament in Bucuresti si nu detine autoturism personal.

Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul care are in subordine Stabilitatea Financiara, dar si administrarea rezervelor internationale a derulat cele mai multe tranzactii anul trecut. El a vandut un teren pe care il mostenise in Neamt, dar a cumparat un apartament in Bucuresti si a facut receptia unei case in comuna Corbeanca, a carei constructie incepuse in 2006.

Totodata, Dijmarescu si-a schimbat autoturismul, inlocuind un Audi A4 din 2004 cu unul construit in 2008.

Si Dijmarescu are economiile plasate echilibrat in lei si valuta. Anul trecut el a pus deoparte preponderent euro, valoarea depozitelor urcand la 62.119 euro.

Depozitele in lei au urcat foarte usor, pana la 334.000 de lei (circa 79.500 de euro).

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR 

Florin Georgescu, prim-viceguvernator, coordoneaza supravegherea

 Cristian Popa, viceguvernator, coordoneaza politica monetara

Eugen Dijmarescu, viceguvernator, responsabil de stabilitatea financiara