ULTIMA ORA / Un Faust român la Edinburgh

Autor: Ziarul de Duminica 12.08.2009
Festivalul Internaţional de la Edinburgh va găzdui cinci reprezentaţii ale spectacolului "Faust", in regia lui Silviu Purcărete. Montat la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, "Faust" va fi prezentat in capitala scoţiană in perioada 18-22 august.
 
Spectacolul sibian va fi prezentat la Lowland Hall, Royal Highland Centre, Ingliston, zilnic, de la ora 19.30. Expoziţia fotografică "Faust", a artistei Mihaela Marin, care cuprinde imagini din spectacol, va fi, de asemenea, prezentată publicului de la Edinburgh.
Festivalul Internaţional de la Edinburgh, aflat, in 2009, la cea de-a 63-a ediţie, inseamnă trei săptămâni de operă, dans, teatru, muzică şi arte vizuale, in perioada 14 august - 6 septembrie.
Punctul de plecare al sărbătorii din acest an este "Iluminismul", o perioadă din a doua parte a secolului al XVIII-lea caracterizată printr-o extraordinară creativitate, dezvoltare tehnologică, provocare filosofică şi prin descoperiri ştiinţifice. Tema Iluminismului este ilustrată in festival şi de adaptarea "Faust", de J.W. Goethe, realizată de Silviu Purcărete, care prezintă istoria celui ce face sacrificiul suprem pentru a dobândi cunoaşterea absolută.
Megaproducţia "Faust" a avut premiera in septembrie 2007, la Sibiu, numărându-se printre manifestările care au deschis stagiunea 2007-2008 a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din acest oraş. Totodată, "Faust" a fost montat in mai multe ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru de la Sibiu.
Spectacolul ii are in rolurile principale pe Ilie Gheorghe şi Ofelia Popii, in proiect fiind implicaţi circa 70 de comedianţi, muzicieni şi artişti, printre care şi actori ai Teatrului "Radu Stanca", studenţi de la Secţia de Actorie a Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul Universităţii "Lucian Blaga", muzicieni şi copii.
"Faust" a primit Premiul pentru cea mai bună actriţă in rol principal (Ofelia Popii), Premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Sturmer) şi o nominalizare pentru cel mai bun spectacol al anului 2007, la Gala Premiilor UNITER. Montarea lui Silviu Purcărete se află la al doilea turneu internaţional, după ce a avut trei reprezentaţii la Goethe Festival, Frankfurt (Germania), in perioada 4-6 septembrie 2008.