Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Investitii de un miliard de euro in ciment au fost blocate

Autor: Catalin Lupoaie 10.09.2009

Producatorii de ciment de pe piata locala HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si grupul austriac Strabag au anuntat anul trecut investitii de aproape un miliard de euro in majorarea capacitatii unitatilor de productie si chiar in construirea de noi fabrici, pentru prima oara dupa 60 de ani.



Austriecii de la Strabag, cu afaceri anuale de 13,7 mld. euro, au incheiat in toamna lui 2008 negocierile cu autoritatile locale pentru inceperea unei investitii de circa 220 mil. euro in constructia unei fabrici de ciment pe piata locala, in localitatea Anina din judetul Caras-Severin. Si Holcim a inceput in 2009 studiile pentru construirea unei fabrici de 400-500 mil. euro in localitatea Mihai Viteazu, judetul Cluj.

Previziunile din vara anului trecut indicau o crestere constanta pentru urmatorii cinci ani de circa 10-15% a consumului de ciment, insa scaderea de 25-30% din primul semestrul al acestui an a dat peste cap planurile producatorilor. Strabag si Holcim au anuntat ca amana investitia in constructia unor noi unitati de productie, in timp ce Lafarge si HeidelbergCement au franat ritmul investitiilor.

Piata cimentului se va intoarce anul acesta la nivelul inregistrat in urma cu trei ani, dupa ce va inregistra o scadere de 25-30% a consumului, si depinde in mare masura de investitiile in infrastructura care vor fi realizate in a doua parte a anului, dupa ce sectorul imobiliar s-a blocat in primul semestru.

Piata de ciment a inregistrat anul trecut un volum de vanzari de 10,6 milioane de tone, in crestere cu 8,6% fata de 2007- echivalentul a 480 kg/cap de locuitor, in timp ce in valoare consumul s-a ridicat la 3,28 mld. lei (890 mil. euro), in crestere cu 20% comparativ cu anul anterior.

Astfel, avand in vedere declaratiile celor trei producatori de ciment Lafarge, Holcim si Carpatcement Holding, consumul de ciment ar putea scadea anul acesta la 7,4 milioane de tone, respectiv 336 kg/cap de locuitor.

Producatorii, luati prin surprindere

Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding, filiala locala a grupului german HeidelbergCement, afirma anul trecut in august ca "nici cel mai optimist consultant nu previziona o crestere de 20% a pietei de ciment timp de trei ani la rand", asa cum nimeni nu a estimat o scadere atat de abrupta in primul semestru din 2009. Germanii prospectau anul trecut piata pentru constructia unei fabrici noi de ciment in care sa investeasca circa 300-350 mil. euro, insa in 2009 au renuntat la acest plan.

"Avand in vedere scaderea pietei constructiilor din acest an cat si scaderea cererii pe piata cimentului consideram ca nu se mai justifica investitia pentru deschiderea unei fabrici noi", explica Rohan, care estimeaza ca in prezent capacitatile de productie satisfac cererea pietei pentru urmatorii cinci ani. In 2009 bugetul de investitii al companiei este de aproximativ 60 mil. euro, din care compania a cheltuit deja jumatate din suma, urmand ca restul de 30 mil. euro sa fie investiti in al doilea semestru.

Lafarge avea in derulare un program de investitii de 90 mil. euro pentru perioada 2009-2010, pentru majorarea capacitatilor de productie, care vor ajunge la circa 5,5 milioane de tone pe an (actuala capacitate instalata, care nu poate fi utilizata in totalitate in lipsa unor lucrari de modernizare), insa a amanat cu un an realizarea acestui program. Francezii au fost avantajati de faptul ca au pastrat ambele linii de productie de la fabrica din Medgidia, cea mai mare din tara si au redirectionat cantitatea de ciment vanduta la export - ce reprezenta 30% din vanzari in 2006 - catre piata interna.

"Am hotarat deja ca planul investitional anuntat in 2008 se va finaliza in 2011, in loc de 2010 cum a fost initial anuntat, tocmai pentru ca estimam o crestere mai redusa in comparatie cu momentul lansarii. Ne continuam planul de investitii pe termen mediu anuntat la inceputul anului 2008 si vom face doar unele ajustari in ceea ce priveste graficul de implementare pentru a le incadra in evolutia pietei", spunea la inceputul anului Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez.