Trocul, noua moda pe vreme de criza. Butunoiu: Un client mi-a dat trei masini in loc de 45.000 euro

Autor: Alina Pahoncia 14.09.2009

Lipsa lichiditatilor determina tot mai multe companii sa apeleze la sistemul de barter pentru a-si achita obligatiile contractuale.

George Butunoiu, proprietarul firmei cu acelasi nume si unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, spune ca un client care nu a avut lichiditati pentru a-i achita servicii de recrutare de anul trecut i-a oferit in schimb trei masini de teren.

"Am avut un client din FMCG cu care am avut un contract de recrutare pentru mai multe pozitii si care trebuia sa imi dea banii inca din luna noiembrie a anului trecut. De curand, mi-a oferit trei masini de teren in schimbul celor 45.000 de euro pe care mi-i datora. Explicatia a fost simpla: Nu am bani", spune Butunoiu.

Head-hunter-ul adauga ca nu intentioneaza sa pastreze cele trei masini si ca va incerca sa le foloseasca tot pentru un barter, in schimbul achizitionarii de servicii.

"Toata lumea evita cash-ul acum. Sunt companii in cadrul carora a fost data directiva sa nu se mai faca deloc plati in bani, ci doar in sistem barter", afirma el.

Valoarea totala a contractului incheiat de Butunoiu cu firma din FMCG era de 100.000 de euro, din care 55.000 de euro au fost achitati sub forma unor plati esalonate in intervalul martie - septembrie 2008.

"In luna noiembrie a anului trecut mi-a dat o masina, iar in urma cu cateva zile am agreat sa imi dea inca doua masini."

Pe langa activitatea de recrutare, Butunoiu a infiintat recent Zero Paper, o companie care a dezvoltat un software de recrutare destinat firmelor cu volume mari de angajare. De asemenea, este actionar la restaurantul Heritage, cunoscut ca "restaurantul bancherilor", unde actionar majoritar este omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vandut recent Rompetrol kazahilor de la KazMunaiGaz.

In contextul presiunii tot mai ridicate pe lichiditati, si companiile foarte mari au apelat la sistemul de plata prin barter in ultima perioada.

Astfel, Petrom, cea mai mare companie din economie, da combustibil in schimbul energiei.

Si omul de afaceri Ovidiu Tender, cu activitati in principal in domeniul energetic si imobiliar, anticipa la inceputul acestui an ca lipsa de lichiditati din economie care cauzeaza blocajele la nivelul platilor va determina tot mai multe companii sa recurga la barter (schimb de marfuri).