Primul protest masiv impotriva lui Obama, acuzat de "socialism"

Autor: Magraon Andreea 13.09.2009

Zeci de mii de americani au protestat la sfarsitul saptamanii trecute in Washington D.C. impotriva reformei de sanatate a presedintelui Barack Obama (care ar impune un sistem public de sanatate), considerata prioritatea primului an de mandat al liderului american, si l-au acuzat pe acesta de socialism.

Americanii nemultumiti de planul de reforma a lui Obama au protestat de la Casa Alba la Capitoliu, timp in care presedintele tinea un discurs pe tema sistemului de sanatate in Minneapolis.

Obama a declarat ca nu va permite "intereselor speciale" sa lase lucrurile sa ramana la fel.

"Nu voi accepta status quo-ul. Nu de data asta. Nu acum", a declarat Obama in fata a 15.000 de oameni din Minneapolis.

"In Statele Unite ale Americii, nimeni nu ar trebui sa se teama ca nu va avea asigurare medicala pentru un an, o luna sau o zi. Si odata ce planul meu va intra in vigoare, asa va fi", a mai spus Obama.

Presedintele Obama doreste crearea unui sistem public de sanatate care sa ofere asigurari medicale tuturor cetatenilor. De asemenea, toti angajatorii vor fi obligati sa plateasca pentru asigurarea medicala a angajatilor. In prezent, 46 de milioane de americani nu beneficiaza de asigurari de sanatate, iar 25 de milioane au asigurari care nu le acopera toate nevoile de sanatate.

In SUA nu exista un sistem universal de sanatate, ca in Franta, Marea Britanie sau Romania, si de aceea exista atatia oameni care nu au asigurari medicale.

Cei care vor sa beneficieze de servicii medicale isi fac polite de asigurare, unii angajatori incluzand in pachetele salariale aceasta optiune (sau plata unei parti a politei) pentru angajati si familiile lor.

Singurele sisteme de stat existente in acest moment sunt Medicare pentru cei de peste 65 de ani si Medicaid pentru cei cu venituri mici si copiii acestora.

"Planul meu va oferi securitate si stabilitate pentru cei cu asigurari medicale; va oferi calitate; oferte bune pentru cei fara asigurari si va aduce cheltuielile de sanatate sub control", a spus Obama.

Insa nu toata lumea e de acord cu el. Ideea nasterii unui sistem public de sanatate a starnit proteste in toata tara, dar si in Congresul american, unde proiectul este indelung dezbatut.

Pe fondul protestelor, Obama a dat semne luna trecuta ca vrea sa renunte la sistemul public de sanatate. Slabiciunea lui Obama a amintit de esecul lui Hillary Clinton, Prima Doamna pe atunci, din 1993 de a reforma sistemul de sanatate.

"Taxat pana la moarte"

Pe pancartele protestatarilor din Washington puteau fi citite mesaje precum "Nascut liber. Taxat pana la moarte". "Am vazut destul socialismul in URSS", scria pe o alta, afisata de un imigrant originar din Ucraina, venit din Baltimore. Obama a fost acuzat de socialism, pe motiv ca implica statul in sectorul privat si ca incalca libertatile cetatenilor.

Opozitia republicana sustine, de asemenea, ca infiintarea unui sistem public de sanatate va elimina competitia de pe piata asigurarilor medicale si le va aduce pierderi insemnate asiguratorilor privati. "Obama (n.n.) este un tradator. Este fie marxist, fie comunist, iar noi nu suntem. El este total antiamerican", a afirmat Lois Calzone, o manifestanta venita din statul Maryland.

Manifestantii au mai acuzat Casa Alba de scapare de sub control a cheltuielilor (planul lui Obama costa 1.000 de miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani - n.n.) si ca sistemul public de sanatate va creste inflatia. In prezent costurile de sanatate se ridica anual la 2.200 mld. $, 16% din PIB-ul tarii.

Protestul a fost organizat de Freedomworks, o miscare care cere o scadere a fiscalitatii, o implicare mai redusa a statului si mai multa libertate economica.

Actualul sistem american

Ce vrea presedintele