OTP Wise, prima listare din 2009, vine in doua saptamani

Autor: Roxana Pricop 17.09.2009

Listarea fondului inchis de investitii OPT Wise, cu capital garantat, asteapta in prezent acordul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), intrarea la tranzactionare fiind estimata pentru finalul acestei luni.

"In momentul de fata asteptam aprobarile Comisiei de admitere la cota bursei si cea a Comitetului bursei. Pana la finalul lunii septembrie, estimam ca fondul OPT Wise va intra la tranzactionare", a spus Dan Popovici, director de investitii la societatea OTP Asset Management -administratorul fondului.

Listarea OPT Wise ar putea fi singura listare pe Bursa din acest an, urmand a avea loc dupa un an de la listarea unui alt fond inchis-STK Emergent, care a intrat la tranzactionare pe 22 septembrie 2008.

"Nu cred ca va dura mai mult de o saptamana pentru a aproba listarea OTP Wise. In plus, vom face maximul de efort pentru ca intrarea la tranzactionare sa aiba loc cat mai repede, pana la finele lunii", a afirmat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Oferta OTP Wise a inregistrat cel mai ridicat nivel de suprasubscriere de la IPO-ul lansat de Transgaz (TGN) la finele lui 2007. Subscrierile investitorilor au depasit cu 49,1% valoarea ofertei, ridicandu-se la 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro).

"OTP WiseRO a reusit sa atraga active in valoare de 8,9 mil. lei, de la 733 de investitori, printre acestia regasindu-se 721 persoane fizice, restul fiind investitori persoane juridice si institutionali. Suma cea mai mare plasata in fond de un investitor individual a depasit echivalentul a 50.000 euro", a spus Daniela Stefu, director general adjunct vanzari si marketing la OTP AM.

OTP WiseRo are o durata de viata de trei ani. Fondul investeste intr-un instrument financiar derivat de tip index swap, ce are la baza indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target - dezvoltat de Société Générale Corporate & Investment Banking si calculat zilnic de Standard & Poor's.

Sumele atrase in urma ofertei publice de titluri sunt plasate in depozite bancare, pe intreaga durata de viata a fondului. Din dobanzile incasate, administratorul incheie un contract cu Société Générale Corporate & Investment Banking pentru ca fondul sa beneficieze de randamentul indicelui SGI Wise US Long/Short Vol Target.

Indicele ce sta la baza fondului include o combinatie de pozitii long (de cumparare) si short (de vanzare) pe actiuni din componenta S&P500 (indicele celor mai mari si lichide 500 de companii americane listate). Principalele avantaje ale fondului constau in faptul ca ofera garantia ca investitorii care au cumparat in IPO nu isi vor pierde investitia initiala in fond, indiferent de evolutia pietelor financiare sau a pretului fondului la bursa, si ca permite acestora sa iasa din fond prin vanzare pe Bursa pentru a-si maximiza profitul.

In paralel cu oferta publica de titluri, societatea OTP AM alaturi de banca din grup au lansat un produs combinat. Investitorii care cumparau unitati de fond OTP Wise prin intermediul retelei bancare OTP au beneficiat de un depozit cu dobanda promotionala de pana la 15% pe an pentru lei si de pana la 6,2% pentru plasamentele in euro. Sumele plasate in depozitele promotionale s-au ridicat la aproximativ 4,6 mil. lei, reprezentand mai mult de 51% fata de valoarea subscrierilor in fond.