Economia nemtilor incepe sa vada luminita de la capatul tunelului, dar convalescenta e lunga si dificila

Ziarul Financiar 24.09.2009

Germania spera sa iasa din criza in 2010, cand se asteapta la o crestere economica de 1,5%, in conditiile in care anul acesta se asteapta la o scadere de 6%. "Chiar vedem luminita de la capatul tunelului si sunt din ce in ce mai multe semne ca economia isi revine", a declarat Bernd Scheifele, director al HeidelbergCement, citat de Bloomberg.

Cea mai mare economie a Uniunii Europene si cel mai mare exportator din lume (cu exporturi de aproape 1.000 mld. euro in 2008), Germania a fost afectata grav de criza. Invatata cu o crestere medie de 2%, scaderea de 6% a insemnat un dus extrem de rece.

Indicele care masoara increderea mediului de business in actuala guvernare a crescut totusi la 91%, cu aproape un procent fata de luna august. Aceasta este cea mai mare cota de incredere din acest an, relateaza Bloomberg. Actuala coalitie de guvernare (SPD-CDU), care a aprobat un plan de aproape 85 mld. euro pentru refacerea economiei, potrivit Bloomberg, are toate sansele sa ramana la putere inca patru ani de zile in urma alegerilor de duminica. Ajunsi in fruntea Germaniei in 2005, coalitia formata din Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Social-Democrat a reusit sa diminueze, in cei patru ani de guvernare, cu aproape 3 procente rata somajului de 10,6% lasata de fosta guvernare de stanga a lui Gerhard Schroeder.

Actualul cancelar german Angela Merkel chiar a numit guvernarea predecesorului sau un dezastru.