70% din executivi spun ca fondurile UE sunt greu de accesat

Autor: Izabela Badarau 24.09.2009

Aproape 70% din directorii executivi si directorii financiari din Romania considera ca fondurile europene sunt foarte greu de accesat, arata un raport realizat de compania de audit si consultanta Deloitte Romania.

Compania a avut anul acesta cu 38% mai multi clienti care doresc consultanta in accesarea fondurilor europene, a spus Radu Kubinschi, manager in cadrul departamentului specializat in accesarea fondurilor structurale.

"Proiectele sunt numeroase, dar au valori mai mici fata de anul trecut. Data fiind criza economica, multe companii s-au reorientat catre retentia angajatilor si restructurarea organizatiei, tendinta care se reflecta si in destinatia fondurilor structurale din acest an: 90% pentru proiecte de resurse umane, restul fiind distribuit intre proiectele pentru IMM-uri si cooperare transfrontaliera. Comparativ, 80% din proiectele de finantare de anul trecut vizau investitii in echipamente", spune managerul Deloitte.

Raportul mai arata ca doar 15,4% din executivi se asteapta la o imbunatatire a perspectivelor financiare a companiilor pe care le conduc in urmatoarele sase luni. In acelasi timp, peste 38% din managerii chestionati spun ca situatia economica generala a Romaniei se va imbunatati.

"Firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor. (...) Pe de alta parte insa, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor in urmatorul an si lanseaza un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene", subliniaza George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.