Finantele spun ca vom cheltui mai putin in 2010

Autor: Claudia Medrega 28.09.2009
Bugetul pentru 2010 va fi fundamentat pe o usoara crestere economica si va avea in vedere un nivel al veniturilor comparabil cu cel din acest an si scaderea cheltuielilor, potrivit lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Dupa ce in trecut autoritatile debordau de optimism supralicitand cresteri substantiale ale veniturilor si cheltuielilor de la un an la altul, acum Ministerul Finantelor pare sa opteze pentru o abordare prudenta la construirea bugetului pe 2010, chiar daca economia ar putea reveni in teritoriu pozitiv, atitudine sugerata si de analistii chestionati de ZF in august.
"Veniturile pentru 2010 ca pondere in PIB vor fi cam la acelasi nivel cu cele din acest an. Pe de alta parte, cheltuielile vor fi ajustate in scadere. Nu am stabilit inca nivelurile. Deficitul bugetar va fi proiectat in scadere fata de acest an, la circa 6% din PIB", a explicat Gherghina pentru ZF.
In ultimii ani, desi s-a inregistrat o crestere economica medie de peste 6%, veniturile publice au ramas la un nivel relativ constant, avand o pondere de 31-32% din PIB. In schimb, cheltuielile s-au aflat pe un trend ascendent.
Gherghina a precizat ca bugetul pentru anul viitor va fi fundamentat pe previziunile de toamna ale Comisiei Nationale de Prognoza, care indica o usoara crestere economica, de 0,5%, un curs de 4,2 lei/euro si o inflatie de 3,5%. Ministerul Finantelor a primit de la majoritatea ministerelor propriile proiectii bugetare pentru anul viitor in vederea finalizarii bugetului, a explicat Gherghina, adaugand ca, potrivit prevederilor legale, proiectul de buget pentru anul viitor trebuie transmis la Parlament pana la 15 octombrie. In conditiile inrautatirii prognozelor privind evolutia economiei, Guvernul si FMI au convenit pentru acest an majorarea tintei de deficit bugetar, de la 4,6% din PIB, la 7,3% din PIB, fiind estimata o scadere a veniturilor cu 17 mld. lei fata de estimarea initiala. Pentru 2010, a fost agreata scaderea deficitului bugetar la sub 6% din PIB.