Carti de vizita, brosuri, etichete, cataloage, cu bani de la UE

Autor: Izabela Badarau 29.09.2009
Eleron Com, o tipografie din Oradea cu vanzari de 70.000 de euro anul trecut, este deja in a doua faza de implementare a proiectului de extindere a capacitatii de productie cu bani obtinuti de la UE.
Valoarea totala a proiectului "Extinderea capacitatii de productie prin achizitionarea de echipamente IT, de utilaje performante pentru tipar digital si utilaje de finisare" este de 114.640 lei (27.300 euro), din care 59% sunt fonduri nerambursabile.
Proiectul se desfasoara in trei faze, in perioada mai - noiembrie 2009, dupa ce in iunie anul trecut a fost depusa cererea de finantare europeana.
"Suntem deja in a doua faza de implementare a proiectului, urmand ca pana pe 25 noiembrie sa finalizam achizitiile. Prin acest proiect ne extindem capacitatea de productie si cream doua locuri de munca. Achizitionam doua laptopuri si licente pentru software, doua imprimante performante - una alb-negru, una color, un multiplicator digital, un capsator profesional si o masina de numerotat", spune Vladu Ecaterina, unul dintre administratorii firmei de tiparit.
Cel mai scump utilaj achizitionat prin acest proiect este multiplicatorul digital, in valoare de 5.500 de euro, cu care se poate tipari pe diferite tipuri de hartie, de la gramaje mici de 45 de grame pana la gramaje mai mari.
"Cea mai mare problema cu care ne-am confruntat a fost cresterea cursului de schimb. Din martie-aprilie 2008 de cand am gandit proiectul, cursul a crescut foarte mult. Am avut dificultati la achizitia de echipamente cu un pret cu care sa ne incadram in proiect. Am negociat foarte mult cu furnizorii si inca mai negociem, dar pana la urma vom rezolva."
In pofida deteriorarii contextului economic, compania va continua investitiile. "Ne gandim ca aceasta criza va trece si vom avea in continuare nevoie sa producem. Si acum avem in continuare cerere, pentru ca am mai scazut preturile. Noi am decis sa continuam investitiile".
Firma are in prezent trei angajati si un angajat temporar. Anul trecut a obtinut o pierdere neta de 1.800 de euro, potrivit datelor de pe Ministerul de Finante. "Pana in 2008 am inregistrat profit. Doar anul trecut, din cauza impozitului pe venit pe care l-am platit ca microintreprindere, am iesit pe minus. Fara acel impozit, am fi avut profit", precizeaza Vladu.
Eleron Com a cofinantat proiectul de extindere a firmei din surse proprii, fara sa apeleze la credite bancare.
"Aveam rezerve, am venit cu fonduri proprii pentru finantarea proiectului. De altfel, nu a fost o suma mare, aproape 30.000 de lei", spune reprezentantul firmei.
Alternativa de cofinantare printr-un credit bancar s-a dovedit o mare problema anul acesta pentru multi beneficiari de fonduri europene.
Dobanzile in crestere si garantiile suplimentare cerute de banci au fost obstacole cu care s-au confruntat firmele care au obtinut finantare europeana, pe langa deprecierea monedei nationale si schimbarea conditiilor de piata.
Cine ia banii:
Compania: Eleron Com din Oradea, judetul Bihor
Obiect de activitate: tiparire
Proiectul: "Extinderea capacitatii de productie prin achizitionarea de echipamente IT, de utilaje performante pentru tipar digital si utilaje de finisare"
Valoarea totala a proiectului: 27.300 de euro
Suma pe care o primesc de la UE: 16.000 de euro
Cifra de afaceri in 2008: 70.000 de euro