BESTSELLER INTERNATIONAL / Bacalaureat 2010

Autor: Daniel Nicolescu 30.09.2009

In Franta, in fruntea listei de vanzari de carte a acestei toamne, nu figureaza nici romanele politiste, nici cele cu vampiri pe modelul Twilight/ Stephenie Meyer, nici "Un roman francais", asteptatul titlu al lui Beigbeder, nici "Le voyage d'hiver" al doamnei Best-seller - am numit-o pe Amelie Nothomb - si nici macar volumele care reprezinta o serioasa candidatura pentru marile premii literare ale lunii octombrie/ noiembrie.



Surprinzatorii eroi ai toamnei sunt, in ordinea varstei, Homer, Blaise Pascal, Pierre Choderlos de Laclos si irlandezo-francezul Samuel Beckett. Spun "surprinzatorii" pentru ca, desi lucrarile celor patru oricum se cumpara strasnic, ele nu puteau ravni la conditia de "varf de top", pe o perioada scurta, mai ales in intervalul de maxima efercevescenta a toamnei literare. Cartile clasicilor sunt ceea se cheama "long-seller-uri", pentru ca nu se vestejesc si aduc tiraje mari, dar asta se intampla in timp. Aceasta rabufnire spectaculoasa spre piscurile pietei de carte se datoreaza, acum, unei notificari aparute in Buletinul oficial nr. 15 din 9 aprilie 2009, care asaza cele patru titluri in programa obligatorie pentru urmatoarea sesiune de bacalaureat din Franta. Notita este semnata de dl. Jean Louis Nembrini, director general al invatamantului scolar si reprezentant al Ministrului Educatiei Nationale. Ministerul a ales aceste titluri ale autorilor mentionati pentru ca fiecare dintre ele este ilustrativ pentru un anumit segment al programei elevilor din ultimele clase liceale (pe profil literar). Studiul marilor modele literare si al modelelor antice se sprijina pe "Odiseea" lui Homer. Comanda minsteriala este ferma: nu orice traducere este ingaduita, ci doar ceea a lui Philippe Jaccottet (beneficiar: detinatorul drepturilor pentru aceasta versiune, adica Editions la Decouverte). Lectura "Legaturilor primejdioase" ale lui Laclos se cuvine a fi insotita de studierea adaptarii cinematografice a romanului (R: Stephen Frears). Daca in acest caz orice editie "Poche" este potrivita, "Cugetarile" lui Pascal trebuie sa fie musai in editia "Folio" a Editurii Gallimard, ingrijita de Michel Le Guern. "Sfarsitul jocului", reprezentativa pentru sectiunea opere contemporane, este pe cale sa umple vistieria celor de la Editions de Minuit, unici detinatori ai drepturilor de editare pentreu opera lui Beckett.
Mohammed Aissaoui, cronicarul de la "Figaro litteraire", spune pe sleau: "Editorii au inteles cat se poate de bine: o carte purtand stampila Education nationale inseamna vanzari asigurate." Lucru mai mult decat limpede, cata vreme fiecare dintre fericitii editori alesi a asezat pe coperta lucrarilor mentionate sloganele "Bac 2010" sau "Special Bac". Niste blazoane care vor asigura, potrivit estimarilor, circa 100.000 de exemplare vandute/ titlu in termen de noua luni.
DANIEL NICOLESCU. Absolvent, in 1982, al Universitatii Bucuresti, Facultatea de filologie, sectia romana-portugheza. Redactor principal (si, incepand cu 1991, grafician copertator) la Editura Eminescu, intre 1985-2003. Colaborari (cronica literara, cronica plastica, traduceri) la numeroase reviste culturale, incepand cu 1974. Redactor si art-director la diverse publicatii din tara. A semnat mai multe volume de traduceri si un volum de interviuri. Din anul 2000 - editor executiv la Ziarul de duminica.