Pe ce se bazeaza dezvoltatorii care nu renunta la proiectele de malluri nici in ruptul capului

Autor: Cristi Moga 13.10.2009

Ziarul Financiar a stat in ultimele saptamani de vorba cu reprezentantii unor companii care au planuri pentru constructia a peste 30 de malluri in Romania, dar nimeni nu intentioneaza sa renunte la ideea de a construi aceste centre comerciale.



"Suntem in continuare dedicati Romaniei", "avem cele mai bune terenuri", "incepem constructia imediat ce se va relua finantarea", sunt doar o parte dintre raspunsurile executivilor sau proprietarilor de terenuri destinate constructiei de centre comerciale in ciuda vestilor tot mai proaste ce vin din acest domeniu, in care investitorii care au stat in umbra pana acum recomanda plantatii de cartofi in locul mallurilor visate.

Reprezentanti ai unor companii precum Sonae Sierra, TriGranit, AFI Europe, Atrium Centers sau chiar Oasis Retail Development & Consulting, controlata de oameni de afaceri locali, sustin ca isi pastreaza planurile de a construi centre comerciale, desi in piata de profil se spune ca aproape orice este de vanzare, dar nu prea sunt cumparatori la actualele preturi.

Portughezii de la Sonae au terenuri pentru malluri in Bucuresti, Craiova si Ploiesti, AFI la Arad, Ploiesti si un al doilea mall in Bucuresti, TriGranit la Constanta si Brasov, in timp ce Oasis are, alaturi de austriecii de la Real 4 You, zece terenuri in diferite orase din tara, dar de construit va incepe doar la Sibiu, cu prima faza, care va cuprinde un magazin de bricolaj OBI.

Pe langa proiectele acestor dezvoltatori, este de asteptat ca si West Gate Center din Craiova sau Euromall Galati sa isi continue anul viitor dezvoltarea, pe masura ce principalul finantator - Immoeast - isi va definitiva strategia privind componenta portofoliului local.

Structura de rezistenta a acestor proiecte a fost ridicata, dar constructia a fost pusa on hold, ca urmare a dificultatilor pe care compania austriaca le-a traversat in acest an.

"Nu renuntam la proiectele din portofoliu. Schimbam putin conceptul la Satu Mare si mai tinem putin pe hold proiectul din Constanta, cu care am putea iesi pe piata in 2012. Nu are rost sa deschidem un mall de asemenea dimensiuni ca World Trade Center Constanta mai devreme", apreciaza Christian Hiver, directorul responsabil de inchirierea spatiilor din centrele comerciale dezvoltate de compania RED Management Capital.

Proiectul din Constanta ar putea fi astfel realizat intr-un final, chiar daca vorbim de o intarziere de patru ani fata de termenul anuntat initial pentru inaugurare, sfarsitul anului 2008.

Constanta nu este de departe un oras care sa duca lipsa de centre comerciale. In prezent sunt deschise trei - TOM, Tomis si City Park -, iar TriGranit a reluat lucrarile la proiectul Polus Center din Constanta, pe care isi propune sa il deschida spre sfarsitul anului viitor.

Reprezentantul RED spune insa ca proiectul companiei sale va fi diferit prin prisma faptului ca va cuprinde si spatii de birouri si un hotel, elemente care pot genera un trafic constant si o clientela fidela.

Pe de alta parte, Ploiesti este unul dintre orasele fara un centru comercial modern, dar cu planuri anuntate de numerosi dezvoltatori. Sonae Sierra spera ca va construi unul dintre primele centre din oras, la principala Sonae Sierra considera ca doua malluri pot fi absorbite de Craiova, astfel ca nu renunta la ideea de a construi Craiova Mall intrare de pe viitoarea autostrada din Bucuresti, in timp ce AFI Europe spune ca va construi la Ploiesti un proiect de tip "street mall", diferentierea fiind unul dintre punctele cheie ale dezvoltatorilor in aceasta perioada.

Havar de la AFI vrea sa construiasca un alt tip de proiect si la Arad, in imediata vecinatate a mallului Atrium Center, astfel ca in loc de un al doilea mall, va incepe proiectarea unui parc de retail cu hipermarket, operator de bricolaj si un magazin mare de electrocasnice, respectiv o oferta complementara cu cea a mallului de peste drum.

Pe de alta parte, in Baia Mare, unde constructia mallului Gold Plaza a intrat in linie dreapta, reprezentantii Atrium Centers spera de asemenea sa obtina in curand finantare pentru constructia unui parc de retail, in conditiile in care un al doilea mall in oras ar fi o investitie nesustenabila. Pentru realizarea acestui proiect insa, una dintre conditii este ca Atrium Centers sa o ia inaintea companiei RED, care detine de asemenea un teren in Baia Mare pentru un centru comercial - Radius Shopping Center - a carui realizare ar inchide practic accesul altor dezvoltatori in oras.

Pentru terenurile detinute de Atrium Centers in Satu Mare si Cluj situatia este diferita. La Satu Mare, compania controlata de omul de afaceri Michael Israeli este in competitie tot cu RED, insa in timp ce primii vor sa construiasca un mall, RED vrea sa dezvolte un hipermarket cu galerie comerciala.

La Cluj insa Atrium Centers mizeaza pe pozitionarea terenului, mai centrala decat proiectele Polus Center si Iulius Mall, care i-ar putea permite atragerea unui trafic satisfacator.

"Pe de o parte, este buna aceasta perioada de asteptare. Pana vom finaliza noi proiectul, o parte dintre chiriasii din Polus Center si Iulius Mall ar putea lua in calcul deschiderea unui nou magazin. In plus, si contractele semnate acolo se vor apropia de sfarsit", spunea recent Michael Israeli de la Atrium Centers.

Acesta ar putea fi al doilea proiect al companiei pe piata locala, dupa cel de la Arad, a carui finalizare este programata pentru luna martie a anului viitor. Inceperea constructiei a fost insa amanata de mai multe ori, termenul initial de finalizare a mallului fiind primele patru luni ale acestui an.

Dupa ce au platit milioane sau chiar zeci de milioane de euro pentru terenuri destinate constructiei de malluri, companiile de dezvoltare imobiliara sunt in prezent blocate din cauza scaderii vanzarilor de haine sau produse electronice, dar si de restrictionarea accesului la credite bancare.

Cu toate acestea, companiile refuza sa ia in calcul alte destinatii pentru aceste terenuri.