Cel mai bun plasament pe Bursa in 2009: actiunile Compa Sibiu au adus un randament de 250%. Mai are resurse de crestere?

Autor: Adrian Cojocar 19.10.2009

Randamentele cele mai mari de pe Bursa au venit anul acesta de unde investitorii se asteptau poate cel mai putin, titlurile producatorului de componente auto Compa Sibiu (CMP) inregistrand o crestere de 250% de la inceputul anului care contrasteaza puternic cu rezultatele firmei din primele sase luni.



Analistii sunt de parere ca revenirea puternica a titlurilor Compa din acest an a venit pe fondul asteptarilor foarte sumbre ale investitorilor de la inceputul anului cu privire la activitatea companiei.

"Cred ca perceptia foarte negativa de anul trecut a investitorilor a condus la o scadere exagerata a actiunilor Compa Sibiu. Calculele atunci se faceau pe nivelul datoriilor, care in cazul Compa sunt destul de mari. Revenirea actiunilor producatorului a venit odata cu premisele de crestere a sectorului la nivel mondial. Totusi, daca ne uitam cat a recuperat fata de maxime, vom vedea ca mai are inca foarte mult de crescut", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii de intermediere Broker Cluj.

El a precizat ca unul din factorii pentru care titlurile s-au depreciat cu peste 94% anul trecut este si nivelul scazut al lichiditatii acestor titluri in comparatie cu alti emitenti de la Bursa.

Analistii spun ca o scadere de peste 90% a unor titluri pe Bursa este echivalenta cu asteptari privind falimentul unei firme, scadere care in cazul Compa ar putea avea legatura cu faptul ca la inceputul anului exista riscul ca salariatii companiei, care detin pachetul majoritar, sa nu poata sustine financiar activitatea firmei.

Profitul Compa Sibiu s-a redus in prima jumatate a anului cu 93%, pana la circa 300.000 de lei (circa 70.000 de euro), de la un castig de 4,3 mil. lei (1,2 mil. euro) consemnat in aceeasi perioada din 2008.

Afacerile societatii au scazut cu 38% in perioada ianuarie-iunie din acest an, la un nivel de 106,2 mil. lei (25 mil. euro). Compa Sibiu n-a mai avut parte de un prim semestru atat de slab din punctul de vedere al afacerilor din anul 2004.

Chiar daca si-au triplat valoarea de la inceputul anului, actiunile Compa ar trebui sa urce de peste cinci ori fata de nivelul actual, de 0,339 lei/actiune, pentru a atinge maximele inregistrate in vara anului 2007. De altfel, valorile din prezent ale actiunilor Compa se afla la niveluri similare cu cele atinse in urma cu 5 ani.

Conducerea Compa: am performat mai bine decat sectorul

Reprezentantii societatii spun ca fata de alte companii din domeniu Compa a mers mai bine, chiar daca a inregistrat rezultate in scadere, fapt ce ar fi putut atrage investitorii pe Bursa.

"Am avut o perioada foarte grea la sfarsitul trimestrului I si inceputul trimestrului al II-lea, insa acum am progresat si lucrurile au inceput sa se miste. Nu sunt asteptari de crestere in perioada urmatoare, poate o imbunatatire datorita programelor europene derulate in domeniu. Situatia nu este stabila deloc in domeniul auto", spune Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.

El a precizat faptul ca in principiu compania ar trebui sa-si realizeze afacerile bugetate pentru acest an, de circa 263 mil. lei, si spune ca firma va incheia anul cu profit.

"Ne-am redus costurile in toate compartimentele firmei si continuam sa facem acest lucru pe cat mai mult posibil", a precizat Deac.

Firma mizeaza in perioada urmatoare pe majorarea vanzarilor catre clientii actuali si atragerea de noi clienti.

Ieri, actiunile Compa Sibiu erau pe plus, cu 2,1%.

Spre finalul sedintei, aceste titluri se tranzactionau la un pret de 0,339 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a firmei este de 17 milioane de euro.