Vicepresedintele Americii ajunge maine la Bucuresti

Autor: Magraon Andreea 20.10.2009

Vicepresedintele american Joe Biden ajunge maine la Bucuresti, a doua destinatie din cadrul unui turneu in Europa Centrala si de Est care incepe astazi.



Potrivit oficialilor de la Casa Alba, pe agenda discutiilor din cele trei tari pe care Biden le va vizita - Polonia, Romania si Cehia - se afla si noul scut american antiracheta propus luna trecuta de Barack Obama.

Biden va avea intalniri la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu, cu premierul in exercitiu Emil Boc, dar si cu Mircea Geoana, presedintele PSD, si Crin Antonescu, liderul PNL, a anuntat consilierul de la Casa Alba pe probleme de securitate nationala, Tony Blinken.

De asemenea, vicepresedintele SUA va sustine in jurul orei 14:00 un discurs la Biblioteca Centrala Universitara despre "relatiile Statelor Unite cu tarile din Europa Centrala".

Prima destinatie a lui Biden din cadrul acestui turneu este Polonia, unde ajunge astazi si unde se va intalni cu presedintele polonez Lech Kaczynski si cu premierul Donald Tusk.

Scutul antiracheta, pe agenda discutiilor

Consilierul Tony Blinken a mai precizat ca unul dintre subiectele de discutie cu oficialii din cele trei state este noul scut antiracheta pe care administratia democrata de la Casa Alba doreste sa-l instaleze in Europa.

"Consider ca scutul antiracheta va fi un subiect de discutie important pe agenda discutiilor din cele trei state", a declarat Blinken, care a adaugat ca vor mai fi abordate teme precum razboiul din Afganistan, incalzirea globala sau securitatea energetica.

Presedintele american Barack Obama a anuntat in luna septembrie renuntarea la scutul antiracheta propus in 2007 de predecesorul sau George W. Bush si care consta in instalarea a zece rachete de interceptare in Polonia si a unui radar in Cehia. Scopul scutului era acela de contracarare a unui eventual atac din Iran sau Coreea de Nord.

In schimb, Obama a propus instalarea pana in 2015 a unui nou scut, mai performant spune el, care sa intercepteze rachete iraniene cu raza scurta si medie de actiune, instalat pe nave aflate pe mare.

Presa de la Washington a scris ca vizita lui Biden este o misiune de reafirmare a angajamentului SUA in fata statelor din Europa Centrala si de Est. Oficialii polonezi si cehi au declarat imediat, dupa anuntul de renuntare la scut, ca SUA le-au parasit in fata Rusiei, care s-a opus vehement planurilor americane.

Tocmai din cauza nemultumirii acestor state, Joe Biden, obisnuit sa fie primit "cu aplauze", ar putea avea parte de o receptie nu foarte prietenoasa cu ocazia vizitei sale in Polonia, Cehia si Romania, comenteaza Der Spiegel in editia online.

Cum va arata noul scut a lui Obama

Presedintele Barack Obama si-a motivat decizia de a renunta la scutul propus de predecesorul sau, pe motiv ca este nevoie de o reevaluare a pericolului iranian.

Washington Post scria la inceputul lunii ca proiectul lui Obama are in centrul un sistem inovativ care va permite depistarea din timp a rachetelor balistice, prin interconectarea radarelor si a altor senzori din diverse parti ale lumii.

Consilierul pe probleme de securitate nationala Tony Blinken a declarat ca noul scut va acoperi toate statele NATO, in contextul in care cel propus de George W. Bush proteja numai o parte din tarile membre. Spre exemplu, Romania era acoperita numai jumatate de scutul anterior. "In toate cele trei state, vicepresedintele Biden va discuta despre noul sistem de aparare antiracheta pe care-l propunem pentru Europa. Aceasta noua arhitectura este adaptabila la viitoarele pericole. Va fi instalat rapid si va proteja toate statele NATO", a declarat Blinken.

In relatia cu Rusia, SUA nu accepta termenul de sfera de influenta

In privinta relatiei cu Rusia, care se opune vehement instalarii scutului antiracheta in Europa, pe motiv ca este un pericol la adresa securitatii sale, Blinken a declarat ca SUA doresc o colaborare cu Moscova in aceasta privinta.

"Dar nu vom accepta notiunea de sfera de influenta", a mai spus Tony Blinket, facand referire la termenul folosit de Rusia pentru a-si revendica influenta in zona fosta sovietica si pentru a se opune integrarii in NATO a unor state precum Ucraina sau Georgia.

Scutul nu va include si state non-NATO

Statele Unite nu au intentia sa instaleze elemente ale noului lor sistem antiracheta in tari care nu fac parte din NATO, a declarat ieri adjunctul secretarului american al apararii, Alexander Vershbow, aflat intr-o vizita in Georgia.

"Nu consultam tari care nu sunt in NATO. Nu intentionam sa instalam elemente ale noului nostru proiect de aparare antiracheta in tari care nu sunt in NATO", a declarat acesta.

Premiu de consolare?

Vizita lui Biden este considerata "un premiu de consolare" pentru oficialii romani, in contextul incercarilor esuate de la Cotroceni de a obtine o intalnire cu presedintele american la Casa Alba.

Ambasadorul SUA in Romania Mark Gitenstein a declarat luna trecuta la preluarea mandatului ca presedintele american Barack Obama nu se va intalni anul acesta cu omologul sau roman Traian Basescu, deoarece este ocupat cu problemele interne, precum reforma sistemului de sanatate.

Potrivit ziarului Cotidianul, in 2005, cand era senator de Illinois, Barack Obama, a stat o ora in aeroportul Otopeni din Bucuresti, dupa o vizita efectuata in Azerbaidjan si in alte state ex-sovietice.