Ultra Pro intra in faliment in decembrie, lasand in urma datorii de 28 mil. euro

Autori: Adrian Seceleanu , Sabin Popescu 20.10.2009

80 de firme se vor bate sa-si recupereze banii pe ceea ce a mai ramas din fostul lider al retailului IT&C local.



K Tech Ultra Pro, in urma cu doi ani cel mai mare retailer IT&C din Romania, nu mai are nicio sansa de a reveni pe piata si va fi declarata in faliment in decembrie, spun reprezentantii BDO Business Restructuring - administratorul judiciar al firmei.

Compania fondata de sotii Alina si Cristian Fughina, care avea la un moment dat afaceri de peste 70 mil. euro si aproape 700 de angajati, ar putea deveni astfel primul faliment de amploare al unei companii locale, pe fondul crizei economice.

Prabusirea retailerului IT&C, care va lasa in urma datorii evaluate momentan la 28 mil. euro, a fost provocata de mai multe cauze, dintre care administratorul judiciar enumara incapacitatea managementului de a schimba strategia in conditiile scaderii cererii, expunerea la riscul valutar si dependenta de finantari externe.

La finele anului trecut K Tech Ultra Pro surprindea piata anuntand, in noiembrie, o extindere a retelei de magazine, in conditiile in care unul dintre cei mai mari rivali - Depozitul de Calculatoare, tocmai luase decizia de a inchide cateva zeci de magazine abia deschise, acuzand o scadere acuta a vanzarilor.

Si la finele lunii ianuarie Ultra Pro inca amana deciziile drastice de reducere a costurilor si de repozitionare pe piata - anuntand ca magazinele neprofitabile vor fi inchise doar dupa inca sase luni in care se dovedeste ca nu au performante. In acest context, deprecierea leului si intreruperea unor linii de finantare au semnat condamnarea retailerului, conform datelor de la administratorul judiciar.

Retailerul si-a redus puternic numarul de magazine in 2009 abia la finele primului trimestru, moment din care situatia companiei s-a deteriorat rapid. In iulie compania nu mai avea niciun magazin deschis din cele 84 pe care le avea cu doi ani in urma, iar din cei peste 600 de angajati in prezent pentru Ultra Pro nu mai lucreaza decat cativa, in regim part-time, care ajuta la inventarierea bunurilor ramase.

Prabusirea vanzarilor din retailul de IT&C nu i-a ocolit nici pe concurentii Ultra Pro, retaileri ca eMag si PCgarage schimbandu-si proprietarul in ultimele noua luni.

Creditorii cer de la SPAR 30 mil. euro

Aproximativ 400 de creditorii cer 30 mil. euro de la SPAR, prima retea mare de supermarketuri intrata in insolventa pe fondul declinului pietei. Fratii Cuc din Arad, proprietarii retailerului, au garantat cu businessul din distributie Astral Impex pentru o parte din creditele luate pentru supermarketuri, potrivit datelor de la administratorul judiciar.