Varujan Vosganian: SIF-urile au devenit suficient de mature pentru a le fi eliminate pragurile de detinere

Autori: Stefan Musgociu , Adrian Cojocar 22.10.2009

Fostul ministru liberal al finantelor, Varujan Vosganian, considera ca pragul maxim de detinere la societatile de investitii financiare, de 1% din capital, ar trebui eliminat pentru ca aceste societati sunt mature acum si nu mai este necesara protectia actionarilor minoritari. Majoritatea investitorilor de pe Bursa, a brokerilor si analistilor sustin ideea lui Vosganian, considerand ca o astfel de decizie ar conduce la o mai buna gestionare a activelor de peste 1,6 mld. euro (6,8 mld. lei) de care dispuneau - SIF-urile la finele lunii trecute.

De cealalta parte, administratorii SIFurilor spun ca pragul ar trebui pastrat pentru a nu afecta interesele minoritarilor si a conduce la o situatie in care acestea ar putea fi controlate de un singur actionar. Comisia de buget-finante din cadrul Senatului a decis recent introducerea unui amendament la proiectul legislativ de eliminare a pragului de detinere al SIF-urilor prin care cere majorarea pragului la 5% fata de 1%, cat este in prezent.

"Daca ar fi dupa mine, pragul la SIF-uri ar trebui eliminat, nu ridicat la 5%. A trecut destul timp de la crearea SIF-urilor, iar acestea ar trebui sa fie societati private, pentru ca acesta este scopul pentru care au fost infiintate. Cand s-a majorat pragul de la 0,1% la 1%, SIF-urile erau inca la inceput, insa trebuia sa se faca acest lucru pentru a da posibilitatea investitorilor sa detina mai mult, dar sa fie aparate si interesele actionarilor mici. Acum cred ca au devenit destul de mature si ar trebui eliminat pragul, fara sa mai apara discutii pentru protejarea micilor actionari", a afirmat Vosganian, prezent la deschiderea sedintei bursiere de joi.

El a mentionat ca acesta este punctul sau de vedere, nu al Partidului National Liberal. Guvernul Boc a transmis un punct de vedere Parlamentului la jumatatea lunii septembrie in care arata ca nu sustine eliminarea pragului de detinere la SIF-uri in forma initiala, initiativa legislativa propusa de un grup de senatori si deputati din mai multe partide politice.

Proiectul modificat urmeaza sa fie discutat in plenul Senatului, insa nu a fost stabilita inca data dezbaterilor pe aceasta tema.

Vosganian sustine scutirea de impozit pe profitul reinvestit in Bursa pentru 2010

Vosganian a mai spus ca, in cazul in care PNL va ajunge la guvernare, va propune sa se prelungeasca scutirea de impozitare a profitului reinvestit pe piata de capital.

"Ceea ce am facut anul trecut pentru 2009 cred ca ar trebui sa se mentina si pentru 2010. Aceasta deoarece nu exista niciun motiv sa ne faca sa credem ca se vor imbunatati conditiile pe piata de capital. PNL a considerat dintotdeauna ca bursa masoara gradul de democratie si al economiei, dar arata si transparenta companiilor", a afirmat el.

Cabinetul Tariceanu a decis, in octombrie 2008, ca profiturile realizate din investitiile bursiere sa nu fie impozitate in 2009, investitorii avand posibilitatea sa reporteze in 2010 pierderile rezultate in 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.

Listarile de stat vin dupa terminarea crizei

Fostul ministru a mentionat ca sustine privatizarea unor companii de stat prin intermediul bursei, insa listarea ar trebui facuta doar dupa ce perioada de criza economica va fi depasita.

"Mai sunt companii de stat, ca Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, care ar putea fi privatizate la bursa. Daca vom ajunge la guvernare, vom incepe demersurile pentru privatizarea acestora, vom pregati documentele necesare, iar privatizarea se va realiza numai dupa ce bursa isi revine. Probabil ca ne vom gandi si la Transelectrica. Vom astepta, pentru ca (...) De ce sa te listezi acum, cand totul merge in jos? Mai bine asteptam sa isi revina piata", a spus Vosganian.

Intrebat de ce aceste masuri nu au fost luate inca din perioada Cabinetului Tariceanu, Vosganian a afirmat ca bursa incepuse sa scada si nu era un moment bun pentru listarea unor societati mari de stat.