Lupta dura in transportul aerian: Tarom si Blue Air se bat pe destinatia Cluj-Napoca

Autor: Mirabela Tiron 22.10.2009

Compania aeriana de stat Tarom, care a zburat cu avioanele pe jumatate goale in primele opt luni ale anului, vinde 1.000 de bilete dus-intors la un pret de 43 de euro, cu toate taxele incluse, pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca pentru luna noiembrie, pentru a contracara oferta Blue Air, ce opereaza aceasta destinatie.

Operatorul low-cost Blue Air, controlat de Nelu Iordache, a anuntat ca in perioada 25 octombrie-27 martie anul viitor introduce zboruri zilnice catre destinatia Cluj, devenind astfel un competitor important al companiei de stat. "Ruta Bucuresti-Cluj este una dintre cele mai importante rute interne", a declarat Gabriela Bordea, directorul de marketing si de vanzari al Tarom.

Biletele one-way achizitionate de la Tarom pe ruta Bucuresti-Cluj au un tarif de 20 de euro cu toate taxele incluse, in timp ce un bilet one-way pe ruta Cluj-Bucuresti costa 33 de euro, acestea putand fi cumparate incepand cu 25 octombrie. Tarom opereaza 25 de zboruri pe saptamana pe aceasta ruta, iar biletele valabile la aceste preturi reprezinta circa 10% din numarul total de locuri, potrivit calculelor ZF.

Initial, tarifele Tarom erau aproape duble fata de cele ale companiei Blue Air, insa compania de stat a contraatacat imediat pe acest segment, reducand preturile la nivelul celor practicate de Blue Air. "Gradul de ocupare este de 85% pe aceasta ruta pe care operam cu o aeronava de 160 de locuri. Tarom a introdus preventiv aceste preturi, chiar incepand cu perioada in care noi vom avea 12 zboruri pe saptamana, in loc de sase. Cred ca ii va fi greu sa sustina aceste preturi de low-cost", a declarat Adrian Ionascu, directorul general al Blue Air.